Cégvilág

Hatalmas szerbiai gázáremelés jön

A Szrbijagasz 30-06 százalékos gázármelésre készül - neki is sokba van az energiahordozó.

A magas nagykereskedelmi árak, a növekvő értékesítési költségek és az ország gyengülő valutája miatt 60 százalékos felhasználói gázáremelést kíván érvényesíteni a Szrbijagasz szerbiai gázmonopol társaság. A cég, amely az országban felhasznált gáz 90 százalékát Oroszországból szerzi be, mintegy 60 ezer háztartást és 600 vállalatot szolgál ki.

Az áremelés mértéke a felhasznált energiahordozó mennyiségétől és az igénybe vett gáz nyomásától fog függeni, vagyis az említett 60 százalékos mérték a felső határ, az alsó viszont 30 százalék lesz.

A Szrbijagasz vevői jelenleg olyan tarifát fizetnek, amelyet még az ezer köbméterenként 250 dolláros gázár mellett határoztak meg. Azóta azonban - közleménye szerint - megkétszereződtek a beszerzési költségei. Vevői ma kevesebbet fizetnek a gázért, mint amennyiért az beérkezik az országba a magyar határon. A felhasználáson belül a háztartások a forgalom 10 százalékát képviselik, a fűtőművek pedig 33 százalékot.

Válság

A szerb dínár négyhavi mélypontra esett az euróhoz képest a múlt héten a globális hitelválság következményeként, emiatt viszont a befektetők óvatosabbá váltak. Augusztus 1-je óta a szerb dínár közel 5 százalékot veszített értékéből az euróhoz képest, így megdrágult az ország euró övezetből érkező importja.

Szrbijagasz gáz
Kapcsolódó cikkek