Cégvilág

Ki mondta, hogy meghalt az outlet?

Csak az, aki nem járt a környező országokban. Meg az, aki nem veszi figyelembe az általános kiskereskedelmi trendet, amely már jó ideje és a válság miatt a jövőben méginkább lefelé mutat. Ergo a plazáknál és a belvárosoknál olcsóbban kínált márkás termékekért lesz sorbanállás.

Parndorfban egy gombostűt sem lehetett nyár végén leejteni, még a pótparkolók is gyorsan megteltek. Honfitársaink, továbbá szlovákok, csehek, lengyelek, ukránok és még hollandok is hosszú tömött sorokban keresték/keresik fel a márkaáruházakat. A tömeg ezekben a napokban ugyan nem ekkora, de most is sokáig kell várni a bejutásra.

McArthurGlen-outletek

Forrás: cégközlés

Franciaország: Roubaix, Troyes

Ausztria: Parndorf

Németország: Berlin

Hollandia: Roermond

Olaszország: Barberino, Castel Romano, Serravalle

Nagy-Britannia: Ashford, Bridgend, Cheshire Oaks, East Midlands, Livingston, Swindon, York Másik szomszédunk, Szlovénia szeretné behozni a lemaradást, ezért a nem régiben bővített ljubljanai repülőtér mellett megkezdték az ország első outlet központjának építését. 2010 őszén nyitja meg egy helyi fejlesztő és a Raiffesien Leasing, összesen 25 ezer négyzetméteren lesznek a világmárkák. A helyieken kívül Karintiából, az isztriai félszigetről és Velencéből is várnak vásárlókat.

Persze, az olaszokat nehéz lesz elcsábítani, az outlet biznisz ugyanis ott már évek óta kiválóan megy, sőt. Egymás után nyílnak az újak. Néhány hete negyedik olaszországi outlet központjának első tömbjét adta át a brit McArthurGlen. A társaság most Velence mellett épített fel egy 11 ezer négyzetméternyi bérterületű egységet, a második, hasonló részt jövő év végére szeretnék befejezni. Az új központtal már 17-re emelkedik a társaság outlet falujainak a száma, a cég eddig nyolc európai országban jelent meg ezzel a koncepcióval. A Velence–Trieszt autópálya melletti centrum egy négymilliós vonzáskörzetre épít, a lehetséges vásárlók az egyik legerősebb olaszországi, továbbá szlovéniai és horvátországi körzetekből kerülhetnek ki.

A McArthurGlen a fejlesztéseiről ismert RDM csoporttal közösen vágott bele az új beruházásba. Az utóbbi társaság vezetője szerint jelentős forgalmat ígér annak a két tényezőnek az együttese, hogy nem csupán az autópálya-csomópont, hanem a velencei kereskedelmi kikötő is közel van a központhoz. A brit cég Ausztriában és Németországban is bővíti egységeit, Spanyolországban is megvetné a lábát.

Nálunk elég vegyes a kép. Biatorbágyon a Premier messze vezet, a szomszédos M1 Outlet & Shopping Center egyelőre nem talál magára. Az autópálya szemközti oldalán a GL Outlet Center nagy kampányba kezdett, de a szakma nem sok jövőt jósol neki. Polgárnál a májusban átadott első ütem látogatottsága megfelelő az M3 Outlet Centernél, talán előkészületben van a második szakasz. Másutt egyelőre nincsenek próbálkozások, pedig egy-két déli körzetben esetleg megérné.

Franciaország: Roubaix, Troyes

Ausztria: Parndorf

Németország: Berlin

Hollandia: Roermond

Olaszország: Barberino, Castel Romano, Serravalle

Nagy-Britannia: Ashford, Bridgend, Cheshire Oaks, East Midlands, Livingston, Swindon, York -->

McArthurGlen Szlovénia outlet parndorf kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek