Cégvilág

Mítoszok vezetik tévútra a nőket a fogamzásgátlással kapcsolatban

Egy friss tanulmány szerint a brit nők nagy része mások tanácsai és mítoszok alapján dönt a fogamzásgátlásról. Emiatt sokan nem a nekik legmegfelelőbb módszert választják.

Egy ötvenöt nő megkérdezésével készült tanulmány szerint számost tévhit él a brit nők fejében a fogamzásgátlás káros hatásaival kapcsolatban. A hormonális módszereket a legtöbben az állítólagos elhízás miatt utasítják el.

A beültetett eszközök szintén népszerűtlenek, mivel a többség nem szívesen vesz részt a vizsgálatokon és teszi ki magát a beültetés kellemetlenségeinek – írja a BBC. Azok, akik mégis a tabletta szedése mellett döntenek, elsősorban szülők, barátok tanácsára tesznek így.

Ugyanakkor tíz megkérdezett közül csak egy használ hosszú hatóidejű fogamzásgátló módszert, annak ellenére, hogy a brit Egészségügyi Minisztérium mindent elkövet a népszerűsítése érdekében.

A Journal of Family Planning and Reproductive Health Care című szaklapban publikált felmérés tanulsága, hogy a nők két dologtól félnek leginkább a fogamzásgátlás kapcsán: a testsúlynövekedéstől és attól, hogy hosszú távon csökkenhet a termékenységük.

Az eredmények láttán a Társadalombiztosító valószínűleg újra értékeli majd a hosszú ideig ható módszerekkel kapcsolatos kommunikációját, mivel a nőkben láthatóan félelmet ébresztet az eddig szerzett benyomás.

"Hangsúlyoznunk kell, hogy nem befolyásolják károsan a termékenységet és a legtöbb esetben súlygyarapodást sem okoznak" – jelentette ki a brit Társadalombiztosító egyik szakembere.

felmérés fogamzásgátló tabletta elhízás súly
Kapcsolódó cikkek