Cégvilág

Nagygyűlést tartanak a gyógyszerészek - a szaktárca "komolyan veszi őket"

Az Egészségügyi Minisztérium egyeztetni kíván a gyógyszerészek kamarájával, javaslatukat figyelembe veszi a gyógyszertörvény módosításánál. A kamara szerint ez eddig nem történt meg, ezért nagygyűlést szerveznek a hónap végére.

Az Egészségügyi Minisztérium komolyan veszi a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) véleményét és a gyógyszerellátás kérdéseit. Ezt bizonyítja, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátásról szóló törvényjavaslat módosítását elküldte a kamarának, melyről jelenleg is aktív egyeztetések folynak - áll a tárca lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az Egészségügyi Minisztérium véleménye szerint a patikák számának növekedése megkérdőjelezhetetlenül a jobb gyógyszerellátást és a jobb hozzáférést teszi lehetővé. A patikaalapítás szükségtelenül korlátozó szabályai feloldásának köszönhetően 279 közforgalmú gyógyszertár engedélyezésére került sor 2008. júliusáig. Olyan településeken, ahol egyáltalán nem, vagy nem volt folyamatos gyógyszerellátás, összesen 27 fiók- és 10 kézi gyógyszertár létesült.

A lakosság gyógyszerhez jutását tovább segíti, hogy 702 kiskereskedelmi árusítóhelyen vált lehetővé 407 gyógyszer (fájdalomcsillapítók, vitaminok, savlekötők) közvetlen, gyógyszertáron kívüli elérhetősége. 2007-ben 959 készítmény ára csökkent átlagosan 23 százalékkal, 2008. első kilenc hónapjában 746 gyógyszert érintett, ami közel 13 százalékos ármérséklődést jelent.

A betegek tehát jól jártak, mivel 2008-ban átlagosan 5-7%-kal kevesebbet fognak gyógyszerre költeni, mint 2007-ben. A gyógyszer-gazdaságossági törvény rendelkezéseinek eredményeképpen több új hatóanyag finanszírozására nyílt lehetőség. Így az elmúlt másfél évben több mint 47 új hatóanyag támogatását tudtuk megkezdeni, amelyek olyan betegeknek nyújtanak esélyt a sikeres kezelésre, akik számára a korábbiakban semmilyen más alternatíva nem állt rendelkezésre.

Az MGYK vezetői úgy látják: véleményüket nem vette figyelembe a szaktárca a törvény módosítására tett javaslatában (Világgazdaság, október 14.). S mivel romlott a gyógyszertárak pénzügy helyzete, e hónap végén nagygyűlésen kívánják megfogalmazni az ezzel kapcsolatos teendőiket.

egészségügyi tárca kamara gyógyszertörvény
Kapcsolódó cikkek