Cégvilág

Nem kell belehalni a csontritkulásba

Egy nemzetközi vizsgálat szerint a nők 93 százaléka nem hagyja, hogy a csontritkulás megakadályozza korábbi életvitelüket. Hazánkban közel egymillió embert érint e betegség, amit megfelelően kezelni lehet.

Egy, a napokban közzétett új nemzetközi felmérés radikális változásról számolt be a nők csontritkulással, azaz a csontokat gyengítő betegséggel kapcsolatos hozzáállásáról. A csontritkulásban megbetegedők hagyományos nézetét, miszerint az ebben szenvedő nők esendőek és sebezhetőek, felülírja egy 500 orvost és 1000 nőt magába foglaló, öt országban elvégzett nemzetközi felmérés. A felmérés válaszadóinak 93 százala nem hagyja, hogy csontritkulásuk megakadályozza őket abban, hogy teljes életet éljenek.E felmérés képezi egy új kampány sarokkövét, melyet ma indított a Nemzetközi Csontritkulás-alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) és a Nemzetközi Nőorvos Társaság (Medical Women’s International Association, MWIA).

A kampány célja az idejétmúlt sztereotípiák eltörlése és a nők csontritkulással kapcsolatos oktatása. A Brüsszelben megtartott nyitórendezvényen részt vett Ursula Andress színésznő is, aki az ikonikus James Bond-lányt, Honey Rydert alakította az 1962-es „Dr. No” című filmben. Ursula, akinél a csontritkulás korai formáját diagnosztizálták, azt nyilatkozta: „Izgatott vagyok, hogy támogathatom a ‘Kortalan nők kampányt’, mert olyan hozzám hasonló nőknek szól, akik aktív, teljes életet élnek és nem akarják, hogy a csontritkulás miatt kevésbé élvezzék az életet, vagy fogva tartsa őket a betegség. A csontritkulás egy csendes tolvaj, mely megfoszthatja a nőket az erős csontoktól és az aktív élettől anélkül, hogy egyáltalán észrevennék. Viszont korai felismeréssel, pozitív hozzáállással és az életstílushoz leginkább illő kezeléssel a csontritkulás nem befolyásolja a mindennapi életet.

Hazánkban a csontritkulás közel egymillió embert érint. Évente több tízezerre tehető azoknak a száma, akik a betegség következtében csigolyatörést szenvednek. Ma már - a rendelkezésre álló diagnosztikai eszközökkel - időben kiszűrhető a csont fogyása, és a szakorvosok által előírt gyógyszeres terápiával, amelyet az egészségbiztosító támogat, megállítható a gyilkos folyamat.

csontritkulás Kortalan nők Ursula
Kapcsolódó cikkek