Cégvilág

Ön hogyan kommunikál? Itt a hat alaptípus!

A Size Prozess személyiség- és kommunikációs modell hatféle érzékelési módot és ennek mentén hatféle személyiségtípust különböztet meg. Mind a hat másként érzékeli a világot, ennek megfelelően másképpen kommunikál - írja a Figyelő.

Bár minden emberben megtalálható a hatféle vonás, időnk 95 százalékában, és különösen stresszhelyzetekben a két-három domináns típusunk módján reagálunk.

ÁTÉRZŐ Jellemzői: Gondoskodó, kapcsolatorientált, a feladatokhoz érzelmi módon lát hozzá. Fontos számára a kellemes légkör. Átérzi mások szükségleteit. Erőssége a másokról való gondoskodás. Nehezére esik nemet mondani. Veszélye: Túlzott önfeláldozás és aggodalmaskodás.

ELEMZŐ Jellemzői: Tárgyilagos, tényorientált, a feladatokhoz logikus módon lát hozzá. A döntéshez adatokra van szüksége, a tények érdeklik. A pontos tervezésben és a racionális gondolkodásban erős. Felismeri az összefüggéseket, jó szervező. Veszélye: Görcsös maximalizmus, túlzott ellenőrzés.

ÉRTÉKORIENTÁLT Jellemzői: Fontosak számára a szabályok, az értékek. Szereti maga eldönteni, mi a helyes. Gondolkodó, a gyors cselekvés nehezére esik. Veszélye: Túlzott bizalmatlanság és kétkedés.

VISSZAHÚZÓDÓ Jellemzői: Zárkózott, hajlamos a passzivitásra. Világos utasításokra van szüksége. Az érzelmek kimutatása és a túlzott változatosság nem az ő világa. Veszélye: Teljes passzivitás.

AKTÍV Jellemzői: Sikerorientált, gyors döntéseket hoz, erőssége a cselekvés. Gyorsan alkalmazkodik. Állandó kihívásokra, versenyre van szüksége. A lelkizés, az adatok összevadászása és a hosszú beszélgetések nem érdeklik. Veszélye: A szabályok önkényes áthágása, mások manipulálása.

KREATÍV Jellemzői: Fantáziadús, játékos, humoros, spontán. Szereti a szokatlan ötleteket és helyzeteket, hajlamos a keretek elleni lázadásra. Képes hirtelen ugrásokra. Az új megoldások megtalálásában erős, gyengesége viszont a logikus gondolkodás. Veszélye: Túlzott lázadás és kritizálás.

Az egyes típusoknak más-más az erőssége, ami a kiválasztásban vagy csapatok összeállításában is segíthet. Túlzott stressz esetén pedig ki-ki a rá jellemző diszfunkcionális viselkedést veszi fel.

értékorientált átérző passzív aktív kreatív
Kapcsolódó cikkek