Cégvilág

PM: van fedezet a 13. havira - de hol az eü-kassza többlete?

A kórházak szerint nincs fedezet a dolgozók tizengarmadik havi bérére, ám a PM állítja: annak forrását tartalmazza a tb-kassza. Ám azt most sem tudni, mi lesz az egészségbiztosítási alap szufficitjének sorsa.

A Pénzügyminisztérium (PM) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, megvan a fedezet a 13. havi bérre is. Mint azt a Világgazdaság mai számában megírtuk, amíg tavaly a központi költségvetés - a tulajdonos önkormányzatok révén - eljuttatta számukra a dolgozók 13. havi bérének forrását, az idén erre nem került sor, így fedezet nélkül, a gyógyításra kapott tb-apanázsból fizetik a 19 milliárd forint körüli összeget. Ez súlyos terhet ró az amúgy is komoly adósságot görgető intézményekre.

Az ügyben megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot, de egy hétig nem kaptunk választ a 13. havi bér ügyében, így a cikkünk a PM véleménye nélkül jelent meg ma reggel. Ezt követően ma késő délután juttatta el szerkesztőségünkre a tárca az ezzel kapcsolatos véleményét.

"Az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, ennek keretében biztosított a 13. havi bér kifizetésére a fedezet. Az intézmények finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik, mégpedig az alap gyógyító-megelőző ellátás előirányzatából. A finanszírozásnak vannak szabályai, ezek szerint az intézmények és a szolgáltatók az általuk elvégzett ellátások után és alapján, vagyis saját teljesítményük szerint jutnak forráshoz. Az EA gyógyító-megelőző ellátást finanszírozó előirányzata minden évben tartalmazza az intézmények által kifizetendő bér, valamint a 13. havi – 4 heti – illetmény fedezetét. Az idén a gyógyító-megelőző kassza 741,4 milliárd forintos előirányzattal rendelkezik. Tavaly annyiban tért el a finanszírozás a megszokottól, amennyiben ezt a 13. havi bérrel kapcsolatos megállapodás, melyet a kormány a szakszervezetekkel kötött, indokolt. E megállapodás alapján 2007-ben és 2008-ban másfél havi 13. havi kifizetés finanszírozása történt, illetve történik. Így átmenetileg szükségessé vált egy többlet költségvetési forrás a plusz két-két heti rész fedezetére.

Ahogyan a múlt évben a többletet, így az idén is a plusz két heti kifizetést – amely januárban megtörtént – fedezte a központi költségvetés. Ezen túl azonban nincs szükség költségvetési beavatkozásra, a havonta fizetendő 13. havi részletek fedezete a normál egészségügyi intézményi finanszírozás keretében rendelkezésre áll."

Másik kérdésünkre - mi lesz az egészségbiztosítási alap szufficitjével, ami becslések szerint 50-60 milliárd forint lesz az idén, s a kormányfő korábban a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a megtakarítását az egészségügyben kell felhasználni - még most sem kaptunk választ a Pénzügyminiztérium sajtóosztályától.

13. havi bér PM közlemény
Kapcsolódó cikkek