Cégvilág

Rácz Jenő: A kórházak számlákkal zsonglőrködnek

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: a kórházaknak égető szükségük van az Egészségbiztosítási Alap múlt évi és idei megtakarításaira.

A kórházi forrásinjekcióra égetően szükség van, mert félő, hogy a hitelezők türelme véges, s ha a jelenlegi pénzügyi válság miatt nem jutnak banki hitelekhez, leállnak a beszállításokkal, ez pedig megbéníthatja a betegellátást – állítja Rácz Jenő. Az intézmények ugyanis a béreken és a köztartozásokon nem tudnak spórolni, ezért a beszállítói számlákkal zsonglőrködnek.

Az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke szerint visszabillentené a kórházak megingott egyensúlyát, ha az Egészségbiztosítási Alap múlt évi és idei megtakarítását felosztanák közöttük.

Az exminiszter szerint – aki a Veszprém megyei kórház főigazgatója – a biztosítási alap kétévi pénzmaradványa körülbelül 50 milliárd forint, felhalmozásában nem kis része volt az ágazatnak.

Az egészségügyi intézmények menedzsmentje ugyanis támogatta Székely Tamás miniszteri kinevezését, elfogadta, hogy az egészségügynek is hozzá kell járulnia a konvergenciaprogramhoz, és elfogadta az egészségügyi programot is. Ám akkor arról is szó volt, hogy az ágazat megtakarított pénze helyben marad, ezért most azt remélik: mindkét fél betartja az ígéretét.

számla Rácz forrás egészségügy kórház
Kapcsolódó cikkek