Cégvilág

Rózsaszín nap a mellrák ellen - évente 7500 új beteg

Ma tartják a mellrák elleni Lánchíd- sétát és Egészségnapot a Magyar Tudományos Akadémiánál, a Roosevelt téren. Minden tizenkettedik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlőrákja alakuljon ki.

A Magyar Tudományos Akadémia előtti Szabadtéri Nagyszínpadon délelőt tíz és estse tíz óra között gazdag program várja az érdeklődőket: zenés és táncos bemutatók, magyar, ír népi és modern táncelőadás, akrobata-show, tornázni lehet Geszler Dorottya és Bíró Ica vezetésével, megismerni a kung-fu rejtelmeit. Erika C tánciskolásai mellett számos különleges program teszi színesebbé a napot: latintánc-show és capoiera-bemutató.

Az MTA épületében az eseménnyel párhuzamosan zajlanak a Vöröskereszt szűrővizsgálatai, az akadémia épületében tekinthető meg a Ráday Galéria szervezésében Hegedűs 2 László kiállítása. Valamint orvosi tanácsadás, orvos-beteg konzultáció várja az érdeklődőket. A régi Spenót irodaház aulájában pedig, a Vöröskereszt, a BLESZ és a Pfizer, az Akadémia Klub Éttermében pedig a Rózsaszín Ügyelet munkatársai várják folyamatosan a vizsgálatokra érkezőket. De itt tornázni, relaxálni és jógázni is lehet. Ezen a napon a hölgyekre figyel az egész család. Ők azok, akiket szeretünk és féltünk.

Este 8 órakor a kivilágított Lánchídon pedig együtt sétálhatnak át azért, hogy megmutassák: közösen többet tehetünk a mellrák ellen, és fontos, hogy odafigyeljünk a hölgyekre. A Nancy Brinker volt amerikai magyar nagykövet asszony által kezdeményezet Egészség Hídja Összefogás munkáját a nagykövet asszony távozása után - kérésére - Körtvélyes Éva, az Elit magazin főszerkesztője vette át, aki maga is gyógyult betegnek számít. A korábbi lánchídi sétát 3 évvel ezelőtt kibővítették a megelőzés fontosságára utalva egy úgynevezett rózsaszín egészségnappal. Az egyesület a hagyományos támogatási formák mellett Magyarországon még szokatlan újabb módszerekkel próbált és próbál adományt gyűjteni úgy, hogy egyúttal üzenetet is közvetítsen.

A Nemzeti Rákregiszter szerint az elmúlt években a női rosszindulatú emlődaganatos betegek száma nőtt, ugyanakkor a betegségben elhunytak száma csökkent. A hazai betegek gyógyítására a legkorszerűbb módszerek és készítmények a rendelkezésre állnak. A nyilvántartás szerint évente 30-34 ezer ember veszti el az életét valamilyen rosszindulatú daganat miatt, így hazánk e tekintetben világelső. Az egészséges nemzetért népegészségügyi program kiemelt szerepet szán a daganatos betegségek megelőzésének, szervezett szűrőprogram kezdődött az országban.

Az emlő rosszindulatú daganatainak gyakorisága évről évre nő, Magyarországon ma már a leggyakoribb női rák, évente 7500 új beteget fedeznek fel, és 2300 nő halálát okozza. Minden tizenkettedik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlőrákja alakuljon ki. Az esetek jelentős hányadában 50 éves kor felett fordul elő, de harminc éves kor után is megjelenhet. Férfiaknál is előfordulhat. Náluk jóval ritkább, de gyorsabb lefolyású, rosszabb indulatú. Az egészségbiztosítási alap 10 százalékát, évente közel 150 milliárd forintot költ a biztosító az onkológiai betegek gyógyítására.

Lánchídi séta nemzeti rákregiszter emlőrák
Kapcsolódó cikkek