Cégvilág

Várólista: kórháztól függően pár hét vagy pár év

A közép-dunántúli és közép-magyarországi régióban kell a legkevesebbet várniuk a betegeknek a nem sürgős vizsgálatokra. A protézis-műtétekre kell a legtöbbet várni.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet adatai szerint az elmúlt negyedévben csakúgy, mint az azt megelőző hónapokban a gerinc-, csípő- és térdprotézis-műtétek előjegyzési listái voltak a leghosszabbak. A magyar kórházak átlagosan körülbelül 175 000 beteget látnak el havonta, amelyből mintegy 15-20 ezer úgynevezett várólistás műtét vagy vizsgálat.

A kórházak adatai szerint sok helyen néhány hét várakozás után elvégzik a szükséges operációt, de továbbra is vannak olyan intézmények, ahol egy-egy beavatkozásra akár több évet is várni kell. A legtöbbet továbbra is a gerincstabilizáló műtétekre kell várni, augusztus végén 355 napot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegeknek akár egy évet is kellene várniuk erre a beavatkozásra. Magyarországon ugyanis havonta 30-40 ilyen jellegű operáció van, amelynek a felét egy intézmény, a Budai Egészségközpont végzi.

Augusztusban ott 640 nap volt a várakozási idő, de volt olyan intézmény is, ahol azonnal elvégzték a műtétet. A protézisműtéteknél a nyári hónapokban egyre többen kerültek fel az intézményi várólistákra. Míg csípőprotézis beültetésénél májusban átlagosan 165 nap volt a várakozási idő, addig augusztus végére ez a szám 27 százalékkal nőtt. A térdprotézis műtétek várakozási ideje összességében változatlan, azonban ebben az esetben is nagy az eltérés a kórházak között. Az egri Markhot Ferenc Kórházban például augusztusban 1825 napot, a szolnoki Hetényi Gyula Kórházban azonban csak egy hónapot kellett várnia a betegnek egy térdműtétre. Kilenc várólista esetében nőtt, míg hat esetben csökkent a várakozási idő az utóbbi három hónapban. Június végén csaknem tizenegyezer beteg szerepelt valamelyik intézményi várólistán; közülük 5669-en nyolc hétnél is régebben kerültek fel.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet most először felmérte azt is, hogy a járóbeteg-ellátásban milyen hosszú a várakozási idő. A tapasztalatok szerint a vizsgálatok, kezelések többségét néhány napon belül elvégzik az orvosok. A kardiológiai, endokrinológiai és MRI vizsgálatoknál azonban gyakori a 3 hétnél hosszabb várakozási idő. Az adatok feldolgozásával párhuzamosan az EBF tíz kórházban vizsgálta, hogy az intézmények hogyan vezetik a várólistát. A Felügyelet az ellenőrzésekkor kisebb-nagyobb hibákat tapasztalt. A kórházak felénél például előfordult, hogy a várakozással kapcsolatos információk csak hetekkel később kerültek fel a honlapra.

várólisták
Kapcsolódó cikkek