Cégvilág

Az ember, aki 20 milliárdot veszített kilenc hónap alatt

Rick Wagoner, a General Motors elnöke jelenleg Washingtonban igyekszik meggyőzni a szkeptikus republikánusokat arról: megéri támogatni a céget. A kérdés az, hogy vezérigazgatóként tér-e vissza Detroitba.

A legnagyobb amerikai autógyár vezérigazgatójának most az a feladata, hogy meggyőzze a republikánus szenátorokat arról: érdemes állami támogatást adni a General Motors-nak. A helyzet nem egyszerű, tekintve, hogy Richard Shelby szenátor már nyíltan kimondta: nem járul hozzá ahhoz, hogy az adófizetők pénzét a detroiti óriásgyárak megsegítésére költsék – írja a New York Times.

A lap szerint Wagonernek azért sem túl jók az esélyei, mert harmincegy éves pályafutása ellenére nem sikerült megfelelő benyomást kialakítania magáról. Sőt, az elmúlt háromnegyed év eredményeképpen ő lett a vezérigazgató, aki 20 milliárd dollárt veszített.

A GM több mint 2 milliárd dollárt veszít havonta, a vezérigazgató mégsem hajlandó csődöt jelenteni, ezért minden reménye az állami támogatás megszerzése. "A GM a legnagyobb és a legrosszabb állapotban lévő autógyár" – jelentette ki a Casesa Shapiro Group vezetője, aki szerint az elutasítás "nagy csapás lenne Ricknek".

A lap szerint egyszerűen arról van szó, megtarthatja-e az állását a volt kosaras, harvardi diplomás Wagoner. Rajta nem fog múlni, hiszen korábban már közölte: nem mond fel, akkor sem, ha ezzel könnyebbé tehetné a cég támogatásának megszerzését.

Tony Cervone, a GM szóvivője úgy nyilatkozott: támogatják Wagonert, aki az elmúlt egy hét alatt nem állt a mikrofonok elé. A hivatalos álláspont szerint a menedzsmentváltás rosszul érintené a vállalatot ebben a bizonytalan helyzetben.

támogatás Wagoner General Motors GM autógyár
Kapcsolódó cikkek