Cégvilág

Brutális idők várnak az ingatlanközvetítőkre

Saját bőrükön érzik a nagy nemzetközi ingatlantanácsadók a válságot: egymás után számolnak be zuhanó profitokról és egyik-másik cég már elbocsátásokat jelentett be.

Főleg a befektetések elmaradása érinti érzékenyen őket, hiszen az ezek után kapott jutalékok nyomán felduzzasztották a létszámot az elmúlt 5-7 évben. Most nyilván a "normális" szintre fognak visszaállni.

A világ legnagyobb ingatlanszakmai szolgáltatójának számító CB Richard Ellis (CBRE) hétfőn harmadik negyedévi nyereségének 65 százalékos visszaeséséről (115 millióról 40 millió dollárra) számolt be a megelőző év azonos időszakához képest. Az elemzők ennél is kevesebb nyereséget jeleztek előre, végülis ehhez képest jól teljesített a cég. Bevétele ugyanakkor nem ilyen mértékben csökkent 1,5 milliárd dollárral szemben 1,3 milliárd lett.

Tavaly az év végén CBRE 130 millió dolláros tiszta profitot könyvelt el. A második számú globális cég, a Jones Lang LaSalle (JLL) sem büszkéldkedhet. Második negyedévi jelentésében csaknem 70 százalékos nyereségzuhanást tett közzé. A minap a korábban bejelentett 80 fős angliai leépítést további 30-40-nel toldotta meg, illetve bejelentette, hogy Oroszországban és a FÁK tagállamokban összesen 50 embert küld el. A Cushman and Wakefield, a világ legnagyobb ilyen ügynöksége hasonló indokkal 30 embertől válik meg Oroszországban, ahol eddig 270 embert foglalkoztatott.

A DTZ az ősz elején közölte, hogy 200 főtől kell megválnia, zömmel az angliai irodákban. A globális ingatlantanácsadók szorult helyzete annyira komoly, hogy egyes piaci pletykák szerint a DTZ esetleg átvétel előtt áll - fogalmazott az PropertyEU című szaklap internetes összefoglalója. A közelmúltban profit figyelmeztetést adott ki a londoni székhelyű Savills is. Tanácsadó és üzemeltetési üzletága továbbra is jól teljesít, de a befektetési részleg ugyan úgy szenved, mint minden versenytársánál. Vezetője azt mondta: igyekeznek csökkenteni a befektetési tranzakcióktól való függést a bevételi oldalon és egyidejűleg folytatják a költségcsökkentési programot.

 

ingatlanközvetítők jones long lasalle ingatlantanácsadók CBRE DTZ
Kapcsolódó cikkek