Cégvilág

Csúszik a Mol-INA részvénycsere

INA: búcsú a veszteséges gázkereskedelemtől, új részvényesi megállapodás a Mollal.

A horvát kormány elhalasztotta a Mol-INA részvénycsere tárgyalásokat, írja az Upstream Online. Az ügylet révén a Mol többségi hányadot szerezhetne horvátországi stratégiai partnerében, amelynek jelenleg 47,15 százalékát ellenőrzi, s amelynek egyben a legnagyobb részvényese is. Ugyanakkor a horvátoszág médiában olvasható találgatás szerint a Mol, „baráti befektetési alapokon keresztül”, már biztosította magának az INA ellenőrzését, írja az internetes lap.

"Egyelőre letettünk a részvénycseréről és az újabb hányad eladásáról is. Jelenleg az sem nekünk, sem nekik nem kedvezne”, idézett a Reuters egy horvát kormányforrást, aki hozzátette: az új részvényesi megállapodás szerint a Mol öt éven belül nem adhatja el INA-érdekeltségét. Az öt év elteltével Horvátországnak elővásárlási joga lenne a hányadra, ha azt a Mol el akarná adni, vagy éppen maga válna felvásárlási célponttá. A forrás szerint a felek arról is megegyeztek, hogy kiszervezik az INA veszteségtermelő gáz üzletágát, amely az államilag meghatározott ársapka miatt van mínuszban. Az INA maga továbbra is termel majd gázt, de a gáz vásárlása és eladása új, állami vállalat feladata lesz.

Még nem sürgős

A helyi Otvoreni Radio a kabinetülés után közölte, hogy a kormány félbehagyta a Mollal folytatott részvénycsere tárgyalásokat. A rádió szerint Damir Polancec miniszterelnök-helyettes a következő kabinetülésen ismerteti a kormány újabb lépéseit. Horvátország 25 százalékra kívánja csökkenteni érdekeltségét az állami holdingban 2010-re, vagy 2011-re várt uniós csatlakozása előtt.

INA Mol részvénycsere
Kapcsolódó cikkek