Cégvilág

Fél Magyarország túlsúlyos, de azt hiszi, egészségesen táplálkozik

A 18 év felettiek átlagos testtömeg-indexe a normál fölötti túlsúlyos kategóriába sorolható, a 45 évnél idősebb korosztálynak tulajdonképpen 65-70%-a elhízott.

A 18 év felettiek átlagos testtömeg-indexe a normál fölötti túlsúlyos kategóriába sorolható – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis által végzett reprezentatív kutatásból. Noha mindenki tisztában van az elhízás veszélyeivel, egyre drasztikusabb méreteket ölt a túlsúllyal küzdők aránya hazánkban − ezt bizonyítja az 1000 fő bevonásával készült felmérés is, amely a felnőtt (18 év feletti) magyar lakosság körében zajlott márciusban és szeptemberben.

Az elhízás mértékének objektív, nemzetközileg elfogadott mutatójául a BMI (testtömeg-index) szolgál, amely a kilogrammban kifejezett tömeg és a méterben megadott testmagasság (négyzetének) hányadosa. Ez az arányszám a megkérdezetteknek mindössze 40 százalékánál felelt meg a normál határértéknek, illetve alatta maradt (alultápláltság) 7 százalék esetében. Nagyobb részük (53 százalék) sajnos túlsúllyal küzd: 37 százalékos a kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel bírók aránya (BMI eredményük 25,1 és 30 közötti), míg 16 százalékuk jelentősen elhízott.

A lakosság egészére vonatkoztatva elmondható: átlagosan 26 százalékos testtömeg-index jellemzi hazánkat, vagyis a normál intervallum feletti túlsúlyos kategória.

A nem szerinti eloszlást tekintve a férfiak között valamivel több a súlyproblémákkal küzdő (59 százalék), mint a nőknél, utóbbiaknak mintegy 47 százaléka nem felel meg a sztenderd BMI értéknek.

A demográfiai adatok viszonylatában jól látszik, hogy az életkor emelkedésével párhuzamosan nő a túlsúlyosok aránya. Gyakorlatilag a 45 év feletti korosztályba tartozóknak mintegy 65-70 százaléka elhízott.

Krónikus betegek körében is jelentősen több a plusz kilókkal küzdők száma. Ezek közül is a magas vérnyomásban és egyéb kardiológiai problémákban szenvedők körében a legmagasabb a normál érték felettiek aránya, s ezek a betegek jellemzően idősek. Hozzá kell tenni, hasonlóan nagy az érintettség a mozgásszervi megbetegedéssel vagy cukorbetegséggel küzdők esetében is.

A kutatás kitért a testtömeg-index és az egészséges táplálkozás kapcsolatának vizsgálatára is. A tapasztalatok szerint a túlsúlyos emberek 5 százaléka egyáltalán nem figyel a táplálkozására, továbbá egy harmaduk nem étkezik túl egészségesen. A súlyfelesleggel rendelkezőknek majdnem fele (48 százalék) úgy ítéli meg, hogy inkább egészségesen táplálkozik, és csupán 16 százalékuk fordít maximális figyelmet az előírásszerű étkezésre.

vérnyomás beteg egészség cukorbetegség tálpálkozás elhízás túlsúly
Kapcsolódó cikkek