Cégvilág

Kevés volt az aukciós áram

Akár 25 százalékkal is drágulhat a versenypiaci áram az egyik piaci szereplő szerint annak következtében, hogy a szabályozás miatt az árampiacot tartósan keresleti irányítja.

A Magyar Villamos Művek (MVM) néhány hete tartott áramaukcióján felkínált áram mennyisége nem csupán szokatlanul kevés volt, de bonyolult helyzetbe hozta az áramkereskedőket is, írja közleményében az egyik legnagyobb szabadpiaci áramkereskedő, a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ).

Az aukció első napján egy szereplő legfeljebb a felkínált árammennyiség 10 százalékát vehette meg. Bár a másodikon már nem volt korlátozás, ekkorra az eredeti mennyiségnek csak a 15 százaléka maradt. Ebből a MÁSZ a lehetőségek függvényében viszonylag sokat vásárolt, ám akár egymaga is felvásárolhatta volna az eredetileg felkínált árammennyiséget is. Így viszont szüksége lesz a Dunamenti Erőmű és az AES Tisza még szabad kapacitásaira, esetleg importra is. A társaság körülbelül húszezer szabadpiaci fogyasztót lát el. E vevőkör az árampiaci liberalizáció után nem részesül a közüzemi ellátásból, vagyis ellátásbiztonsága erősen függ attól, hogy versenypiaci áramellátója milyen feltételekkel és mennyi villamos energiát tud vásárolni.

Az aukció utáni közleményében az MVM maga is elismerte, hogy leányvállalata a múlt évi árammennyiség mintegy felét bocsátotta áruba, azaz 5,625 terawattórát, a Magyar Energia Hivatal (MEH) határozatának végrehajtásaként. E mennyiség volt az MVM Trade rendelkezésére álló valamennyi szabad mennyiség. Ez azért kevesebb a tavalyinál, mert az MVM Trade-nek a jogszabályi változásból fakadóan lényegesen nagyobb mennyiségű villamos energiát kell az egyetemes szolgáltatás körébe tartozó fogyasztóknak – lakosság, közintézmények – biztosítania. Másik ok, hogy az uniós elvárások teljesítéseként és a hazai piac fejlődésének előmozdítása érdekében az MVM nagykereskedelmi piaci részesedése a hosszú távú áramvásárlási megállapodások (htm) megszüntetése miatt jelentősen, mintegy harmadával csökkent).

A MÁSZ-nál azonban úgy látják, hogy a MEH szabályozása miatt a termelők fokozatosan, „csepegtetve” kínálják fel kapacitásaikat, hogy így növeljék a magyar piac likviditását. Ennek azonban árfelhajtó hatása van, hiszen a keresleti piac bizonytalanságban tartva kereskedőket is. Ennek alapján a MÁSZ szakemberei akár 25 százalékos emelkedésre számítanak.

A dárgulás miatt a termelt energia Magyarországon marad majd. A magasabb ár persze kedvez az erőműveknek, hiszen Magyarországon több erőmű alacsony hatásfokon, ezért drágán működik. A magas ár a gázüzemű erőművi blokkok üzemeltetését ösztönzi. Ezeknek nagy szerepük van az ellátás biztonságában, amit növel az lehetősége is. Lapunkban viszont korábban más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy bár olcsó a gáztüzelésű erőművek telepítése, üzemeltetésük drága, ráadásul erősíti az ország gázimport függését és méginkább bebetonozza a gáz erős súlyát a villamos energia termelés forrásain belül.

Hogyan tovább?

A dárgulás miatt a termelt energia Magyarországon marad majd. A magasabb ár persze kedvez az erőműveknek, hiszen Magyarországon több erőmű alacsony hatásfokon, ezért drágán működik. A magas ár a gázüzemű erőművi blokkok üzemeltetését ösztönzi. Ezeknek nagy szerepük van az ellátás biztonságában, amit növel az import lehetősége is. Lapunkban viszont korábban más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy bár olcsó a gáztüzelésű erőművek telepítése, üzemeltetésük drága, ráadásul erősíti az ország gázimport függését és méginkább bebetonozza a gáz erős súlyát a villamos energia termelés forrásain belül.

htm AES Tisza MVM Trade MVM MÁSZ Dunamenti
Kapcsolódó cikkek