Cégvilág

Korszerűsítene? Most több pénz jár az Öko Pluszhoz!

Áprilisi meghirdetése óta 1390 társasház adott be pályázatot a Főtáv Zrt. Öko Plusz fűtéskorszerűsítést célzó programjára, 130 ezer lakással, ez a teljes budapesti lakásállomány több mint fele.

Erről Balog Róbert, a Főtáv Zrt. Szóvivője számolt be a Világgazdaságnak. A benyújtott pályázatokból 100 házzal már szerződést is kötöttek, a hitelpiaci válság azonban az elmúlt hetekben lassított a távhőszolgáltatást igénybe vevők fűtés-korszerűsítési kedvén, habár a kormány a múlt hónapban meghosszabbította a beadási határidőt.

Az állam 2008-ban az úgynevezett Robin Hood-adóból származó többletbevételből a távfűtéses lakások rendszerének korszerűsítésére írt ki pályázatot, amelyre társasházak, lakásszövetkezetek, valamint – önkormányzati tulajdonú lakás esetén – helyi önkormányzatok jelentkezhetnek.

A fejlesztéssel a társasházi lakásokban szabályozhatóvá és ellenőrizhetővé válik a fűtés. Becslések szerint a korszerűsítés lakásonként bruttó 100–150 ezer forint közötti ráfordítást igényel.

A kormány korábban a bekerülési költség maximum 35 százalékára adott vissza nem térítendő támogatást, október elején azonban ezt 50 százalékra módosította, továbbá az október 31-i határidőt 2009. július 31-ig meghosszabbította. A támogatási arány emelése a korábban már beadott pályázatokra is vonatkozik – magyarázza Balog Róbert.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Öko Plusz Robin Hood-adó távhő távfűtés Főtáv Balog Róbert pályázat
Kapcsolódó cikkek