Cégvilág

Siemens-botrány: hogyan vándoroltak zsebből-zsebbe a milliók? Elítéltek egy volt vezetőt

Több tízmillió euró hűtlen kezelése, illetve megvesztegetés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn a Siemens konszern egyik volt vezetőjét.

Az együttműködő munkavállalói szervezet, az AUB volt elnöke pedig cinkosság és adócsalás vádjával négy és fél év börtönt kapott. A vád szerint Johannes Feldmayer - aki tavaly őszig a Siemens elnökségének tagja volt - 2001 és 2006 között több mint 30 millió euró kifizetését rendelte el az AUB-vezető Wilhelm Schelskynek azért, hogy elnyerje támogatását a munkáltatók terveinek megvalósításához, továbbá ahhoz, hogy a szervezetet a munkavállalók érdekeit képviselő IG Metall ellenszervezetévé változtassa. Feldmayer az első olyan korábbi Siemens-vezető, aki a 2006. novemberben kirobbant korrupciós botrány nyomán a vádlottak padjára került.

A felfüggesztett börtön mellett a nürnbergi tartományi bíróság ítélete alapján az egykori vezető jelentős pénzbüntetést is kapott.

A vádiratból kitűnt, hogy a szóban forgó időszakban összesen 30,3 millió euró vándorolt át Feldmayer utasítására a konszern kasszájából a hétfőn négy és fél év börtönre ítélt Schelsky zsebébe.

A többszöri átutalásra hivatalosan az AUB-tól kapott tanácsadásért járó honoráriumként került sor, valójában azonban a pénz a szervezet finanszírozását szolgálta. Az AUB (Arbeitsgemeinschaft Unabhängiger Betriebsangerhöriger) 1974-ben jött létre Németországban, bevallottan azzal a céllal, hogy gyengítse az IG Metall egyeduralmát. Különösen a kezdetben sikeres volt, bekerült több tekintélyes németországi cég üzemi tanácsába, elsősorban azért, mert viszonylag alacsony tagdíj fejében jogsegélyt is nyújtott.

A Siemensnél is "szponzorálták" tevékenységét, elsősorban azt várva el, hogy ellenszolgáltatásként munkáltatóbarátabb politikát folytat. Az átutalásokat Feldmayer vezényelte, a pénz Schelskynél kötött ki. Az AUB volt elnöke a kapott összeg jelentős részét magáncélokra, továbbá sportklubok szponzorálására fordította. Sőt, a vád szerint a pénzből támogatta egy konzervatív Bundestag-képviselő választási kampányát is. Wilhelm Schelsky mindvégig cáfolta az ellene felhozott vádakat. Több mint egy évet töltött vizsgálati fogságban.

A perben mintegy 100 tanút vonultattak fel, köztük a Siemens néhány jelenlegi és volt vezetőjét. Rögtön az ítélet után Peter Löscher, Németország és egyben Európa egyik legtekintélyesebb elektronikai cégének elnöke a Siemens vezetőit a jogszabályok tiszteletben tartására szólította fel. Löscher a jogsértő magatartást elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte. A Siemens konszernt érintő, átfogó korrupciós botrányról eddig megjelent becslések szerint a kifizetett megvesztegetési pénzek elérték az 1,3 milliárd eurót.

Siemens vezető botrány
Kapcsolódó cikkek