Cégvilág

Solymáron is oltanak a méhnyakrák ellen

A közel 10 ezer lakosú Solymár önkormányzata is úgy döntött, hogy a méhnyakrák megelőző program keretében a helyi 14-15 éves leányokat beoltatják méhnyakrák ellen.

A program keretében a 14-15 éves solymári lányok három adagos oltási sorának második és harmadik adagjának költségét az önkormányzat vállalja át, aminek feltétele, hogy a szülő állja az elsőt. A szociálisan rászorulóknál az önkormányzat mindhárom oltás költségét magára vállalja. A méhnyakrák elleni oltási programban való részvételre összesen 120 lány jogosult. Az első vakcinák beadását jövő hétfőn kezdik meg, melyet 1 hónappal később követ a második oltás, a harmadik pedig jövő áprilisában lesz esedékes.

A méhnyakrák hazánkban a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Tavaly 1500 új, rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel a szakemberek. Halálozási aránya tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest, pedig - az emlőrákkal ellentétben – napjainkban már megelőzhető. A solymári méhnyakrák elleni oltási program célja:

Solymár méhnyakrák védőoltás
Kapcsolódó cikkek