A földgáz fogyasztói árát negyedévenként vizsgálja felül az energetikai tárca. A jogszabályok szerint az energetikáért felelős miniszter az áremelés mértékét 30 nappal a tényleges változás előtt be kell jelentse, ami azt jelenti, hogy december elsején közzé kell tenni a döntést - olvasható a rádió honlapján.

A földgáz árát az olaj világpiaci ára és a dollár árfolyama befolyásolja. A szolgáltatók hosszútávú szerződései az olajár 9 havi átlagára szerint fizetnek, ez a földgáz importár, és mivel a beszerzéseket dollárban számolják el, a forint-dollár árfolyam a másik komolyan befolyásoló tényezője a földgáz fogyasztói árának.

Az InfoRádió úgy tudja, a Magyar Energiahivatal 10 százalék körüli áremelést javasol, és a szakemberek többsége is ezt a mértéket fogalmazta meg. Az E.ON Földgáz szóvivője azt mondta: most annak ellenére várható az emelés, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a kőolaj világpiaci ára, hiszen a 9 havi átlagolás miatt nemcsak a piaci árak emelkedése, hanem a csökkenése is tompítottan jelentkezik a földgáz fogyasztói árában.

Kutas István elmondta: dollárban számolva némileg csökkent az importár, ugyanakkor a forint jelentősen gyengült. A negyedév elején 150, most 210 forintot kellett adni egy dollárért, ami 40 százalékos ugrás, ezt nem tudja ellensúlyozni néhány százalékos olajárcsökkenés.

Ugyanakkor hiába javasol a szakma 10 százalékos emelést, a kormányzati döntés vélhetően ismét alatta lesz ennek a mértéknek. A legutóbbi emeléskor is nagyjából 9-10 százalékos emelést javasoltak a szakemberek, a döntés 6,5 százalék lett.