Cégvilág

Új adókedvezmény- szabályok: a lezárt végrehajtási eljárás sem akadály

Módosultak a fejlesztési adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szabályok az utóbbi napokban. Egy november 18-i kormányrendelet szerint ugyanis a kedvezmény megítélésének immár nem lesz akadálya, ha az adóhatóság a pályázó cég ellen végrehajtást indított, amennyiben az eljárás sikeresen lezárult.

A módosított jogszabály szerint a kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a kérelem – bejelentés – benyújtásának napjától a kötelező üzemeltetési időszakban vagy a kedvezmény igénybevételének utolsó adóévéig az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az önkormányzati adóhatóság vagy a vámhatóság nem indított végrehajtást adótartozás miatt, vagy ha mégis, akkor azt sikeresen foganatosította is.

Fontos megjegyezni: nem jár a kedvezmény megvonásával a késedelmi pótlék miatt fennálló tartozás, és nem kizáró tényező az adótartozás abban az esetben sem, ha a hivatal az eljárás keretében fizetési könnyítést engedélyezett, az adózó pedig betartotta az ennek fejében megállapított feltételeket.

A módosítás részét képezi ugyanakkor bizonyos fokú szigorítás is. A szabályozásba ugyanis belekerült az a kitétel, miszerint az adókedvezmény igénylésekor az elszámolható költség jelenértékét is meg kell határozni.

A számításokkal kapcsolatos útmutató egy másik kormányrendeletben található meg, mégpedig az állami támogatásokkal kapcsolatos eljárási szabályokat módosító 85/2004. (IV. 19.) számúban. A módszer lényege, hogy az elszámolható költség jelenértékének kiszámításánál a kérelem vagy a bejelentés benyújtásakor érvényes diszkontkamatlábat kell figyelembe venni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

végrehajtás Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal adókedvezmény APEH késedelmi pótlék
Kapcsolódó cikkek