Cégvilág

Új blokk a Mátrai Erőműnél - a 200 milliárdos beruházást az érdekképviselet is támogatja

A Bánya-és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) támogatja a Mátrai Erőmű telephelyén létesülő új, 440 megawatt kapacitású lignittüzelési blokk építését - közölte a BDSZ.

Az érdekképviselet közleménye emlékeztet arra, hogy a mintegy 200 milliárd forint beruházást a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Mátrai Erőmű Zrt. közös projekt társasága, a Villamos Művek Termelő Zrt. valósítja meg 2015-ig.

A BDSZ több fórumon kezdeményezte a magyarországi ásványvagyonra alapozott új villamos erőművek építését. Az észak-magyarországi lignitvagyon döntően csökkentheti az energia függőséget és más nemzetgazdasági előnyökkel is jár. A szakszervezet ezek között a foglalkoztatás bővülését, a külkereskedelmi egyensúly javulását és azt említette, hogy az áram ára alapvetően nem a világpiaci áraktól, hanem a kitermelés költségeitől függ.

A szakszervezet a közlemény szerinti örömmel veszi, hogy várhatóan fennmarad 2 500 kollektív szerződéssel is védett munkahely az erőmű működése alatt 2025-ig, és az építés időszakában pedig mintegy kétezer új munkahely jön létre.

Az erőmű projekt szakmai támogatói mellett ellenzők is vannak. A WWF globális környezetvédelmi szervezet magyarországi szekciója például nem régen felhívásban tiltakozott a lignit tüzelésű Mátrai Erőmű bővítése ellen, amelyben kérik a kormányzatot, hogy tulajdonosként utasítsa a MVM-et, hogy álljon el a fejlesztés támogatásától.

bdsz Mátra erőmű
Kapcsolódó cikkek