Cégvilág

Állami támogatást kapott a Péti Nitrogénművek

Az állam támogatást ad a Péti Nitrogénműveknek ahhoz, hogy a gyárban tovább folyhasson a műtrágya előállítása - ismertette a kabinet szerdai döntését Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: az állam egy legfeljebb 56 millió eurós beruházási mögé tett állami garanciát, továbbá a gyár működéséhez szükséges anyagok - például gáz - beszerzéséhez nyújtott legfeljebb tízmilliárd forintos banki hitelhez adott 80 százalékos állami kezességvállalást.

Budai Bernadett hozzátette: a pénzügyi segítségnek köszönhetően több száz ember munkahelye maradhat meg.

Az agrártárca vezetője emlékeztetett arra: a Péti Nitrogénművek Európa egyik legkorszerűbb műtrágya-előállító üzeme. Évente mintegy egymillió tonna műtrágyát állít elő. Ebből a mennyiségből 900 ezer tonnát Magyarországon használnak fel, míg mintegy százezer tonnát külföldre szállítanak. A kormánydöntés nyomán mintegy 1500 ember munkahelyét sikerült megmenteni - tette hozzá a miniszter.

Gráf József jelezte azt is, hogy az 56 millió eurós beruházási hitel egy részét már a cég kifizette. A cégnek a kezességvállalás után egyszeri kétszázalékos kezességvállalási díjat kell fizetnie.

Emellett a kormány igen szigorú feltételeket szabott a hitelnyújtáshoz és a kezességvállaláshoz egyaránt.

Így a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. teljes körű jelzálogjogot jegyeztethetett be első helyen a Péti Nitrogénművek ingatlanjaira és termelőeszközeire is. Továbbá a társaság tulajdonosai részvénypakettjük 76 százalékát kötelesek letétbe helyezni a Keller Zrt.-nél, és opciós szerződésben van kikötve, hogy amennyiben a cég nem tudná fizetni hiteleit, úgy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egy forintért tulajdonosa lehet a cégnek.

A biztosítékok közé tartozik az is, hogy az MFB Zrt. a Péti Nitrogénművek igazgatóságába a hitel futamidejére két tagot jelölhet. A két tag közül az egyiknek ellenjegyzési joga lesz százmillió forint feletti ügyleteknél. Amennyiben a Péti Nitrogénművek Zrt. széndioxid-kvótáját eladná, úgy a vételárat csak a hiteltörlesztésre fordíthatja.

Gráf József újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte: az állam nem a tulajdonosoknak, hanem magának a cégnek kívánt segítséget nyújtani azzal, hogy a termelés fenntartásához támogatást adott.

Az agrárminiszter szerint a termelést legkésőbb jövő év elején meg kell kezdeni a cégnél ahhoz, hogy a szükséges műtrágyamennyiség a magyar gazdálkodók számára február végén-március elején rendelkezésre álljon.

Péti Nitrogénművek
Kapcsolódó cikkek