Cégvilág

Cáfol a Suzuki - Nem szüntették be a munkásbusz-járatokat

Az elbocsátás részletes kritériumrendszeréről a Magyar Suzuki Zrt. kizárólag a belső dolgozói tájékoztatást követően ad ki részletes információkat – írja közleményében a cég, miután számos, általuk tévesnek nevezett információ jelent meg a felmondásokkal kapcsolatban.

Korábban a pozsonyi Új Szó számolt be arról, hogy önként felmondott 800 szlovákiai munkás az esztergomi Suzuki autógyárban, abban bízva, hogy így háromhavi fizetésüknek megfelelő összeghez juthatnak.

A lap szerint azért történtek a felmondások, mert azt hitték, akik december 18-ig felmondanak, a 13. havi fizetés mellett megkapják a januári és februári bérüket is. Ám csak azokat illeti meg ez az összeg, akiknek beutaztatását a Suzuki a jövőben nem tudja biztosítani, vagyis az autógyár 30 kilométeren belüli körzetéből érkezőkre nem vonatkozik ez az ajánlat.

Az elmúlt években a Magyar Suzuki Zrt. – saját döntése alapján – hozzájárult a 30 kilométernél távolabbi településekről közlekedő dolgozók munkába jutásához. Tekintettel a kialakult helyzetre, a Magyar Suzuki Zrt. a továbbiakban csak a gyár 30 kilométeres körzetében tudja üzemeltetni buszjáratait – írja a cég az eddigi értesüléseket cáfoló közleményében.

Azok a dolgozók, akik maradni kívánnak, ám a buszjáratok hatósugarának szűkítése megnehezíti számukra a munkába járást, az érvényben lévő belső vállalati szabályzatnak megfelelően hozzájárulást kapnak, aminek a segítségével elérhetik a munkásbuszok lakóhelyükhöz legközelebb eső megállóját a 30 kilométeres körön belül.

A hivatalos tájékoztatás szerint összesen kettőszázegyen távoztak önként a vállalattól az Üzemi Tanáccsal folytatott egyeztetés megkezdése. Ezek a dolgozók 2009. február 18-ig járó átlagos munkabérüket és béren kívüli juttatásaikat kapták meg, továbbá az év végi prémiumot is. A hatályos magyar törvények értelmében a Magyar Suzuki Zrt. az önkéntesen távozók állampolgárságát nem hozza nyilvánosságra.

Új Szó Suzuki busz
Kapcsolódó cikkek