Cégvilág

Elkészült az első kínai hibridautó - Fotó

Az akkumulátorok készítésére szakosodott BYD Co. bemutatta az első kínai hibridautót, az F3DM-et. A projekt támogatására a Shenzen városának vezetői közölték vásárolnak az új modellből.

A BYD által gyártott F3DM száz kilométert képes akkumulátora segítségével megtenni, ha pedig elfogy az energia, automatikusan átvált benzinüzemű motorja használatára – jelenti az AP. Az autó érdekesség, hogy hagyományos csatlakozón keresztül tölthető fel, a teljes töltöttség elérése mintegy kilenc órát vesz igénybe.

Az akkumulátorokat a BYD saját állomásain a cég közlése szerint ennél jóval sebesebben hozzák készenléti állapotba. A modell 22 ezer dollárért (4.3 millió forint) kapható, ez a közepes méretű kínai autók árának felel meg.

A BYD tölthető akkumulátorok gyártásával alapozta meg vállalkozását. A cégre akkor kezdtek figyelni, amikor a Warren Buffett birodalmához tartozó MidAmerican Energy Holdings 9.9 százalékra növelte benne részesedését. A BYD a nehéz gazdasági helyzet ellenére is véghezvitte a kormány által támogatott, energiatakarékos autófejlesztési tervét és a hírek szerint az Egyesült Államokba is exportálná az új modellt, amennyiben az átmegy a szigorú biztonsági tesztelésen (ez eddig még egy kínai autógyártónak sem sikerült).

F3DM kínai hibridautó BYD
Kapcsolódó cikkek