Cégvilág

Harminc százalékkal többet dolgozunk otthonról

Magyarországon ma csak minden hetedik vállalat alkalmazza a távmunkát – derül ki a Deloitte Zrt. legújabb, a távmunka ismertségét vizsgáló felméréséből.

A távmunkától elzárkózó vállalatok több, mint egyharmada (37 százalék) nem tudott okot mondani arra, miért nem tervezik bevezetni ezt a munkavégzési formát. A távmunkát alkalmazó, vagy a bevezetést tervező mintegy száz vállalatnál ma elsősorban az értékesítők és ügynökök (57 százalék), menedzserek (38 százalék), informatikusok (28 százalék), mérnökök (13 százalék), pénzügyi szakemberek, illetve tanácsadók (11 százalék) számára biztosítják az otthonról végezhető munkafolyamat lehetőségét. A cégek elsődleges szempontjai között szerepel a költségcsökkentés, a megtartás, a hűség.

Nemzetközi helyzet. Magyarországon 2-4 százalék között mozog a magyar távmunkások száma, míg az EU tagállamaiban átlag 13%, észak-európai államokban 25%, míg Németországban 17, Ausztriában pedig 13%. Az Egyesült Államokban ez az arány 25%, amely mintegy 30 millió munkavállalót jelent. A távmunkások aránya évente 20-30 százalékkal növekszik, de Németországban például már volt, hogy egy év alatt megduplázódott számuk – tudtuk meg Forgács Tamástól a Magyar Távmunka Szövetség elnökétől. Az adatok azért is kecsegtetőek, mert húsz-harminc százalékkal több munkát végeznek otthonaikban az emberek, mint a munkahelyükön. A távmunka lényege, hogy az információs technológiákra építve az üzleti feladatokat helytől függetlenül tudjuk végezni, ahol a dolgozó helyett a munka utazik.

Tipikus távmunkák

Távmunkában végezhető tevékenységek: telefonügyelet, adatrögzítés, ügyfél-adminisztráció, marketing, értékesítés, grafika, digitalizálás, képfeldolgozás-design, korrektor, kiadványszerkesztés, újságírás, könyvelés, pályázatfigyelés, fordítás, tanácsadás, programozás, szoftverfejlesztés, weblaptervezés

A távmunka elsősorban szellemi munkát jelent, ahol elengedhetetlen az internet, és a számítógép magas szintű használata. Legyen az alkalmi, részleges, vagy folyamatos munkavégzés, otthonról, mobil módon, távmunka-központban, vagy szatelit irodában. Az esetek jelentős részében nem az utcáról esnek be a jelentkezők, hanem addigi alkalmazottak, vagy alvállalkozók kapják meg a feladatot. Általában azok a személyek, akik már bizonyították, hogy nagyfokú önállósággal rendelkeznek és képesek a feladatot magas színvonalon ellátni, mert ez elsősorban egy bizalmi állás – véli Forgács Tamás.

Szemlélet. De ne feledkezzünk el a távmenedzserről - a munkaadóról - se. Egy jó távmenedzser nem kontrollálja állandóan a munkavállalót, pontosan kiosztja a feladatot, megadja a célt, az irányt, és a pontos idővallumot, melynek keretében elvégezhető a munka Egy távmunkás nem „multifunkcionális” személy, aki mos, főz, takarít, bevásárol, és közben még dolgozik is. Az otthoni munka nagy összeszedettséget igényel – mondta lapunknak Csapó Ida a Magyar Internetező Nők Egyesületének elnöke, távmunka szakértő. Mindemellett érdemes ellenőrizni a távmunka-ajánlattevő cégek hitelességét a cegkivonat.com-on, vagy az e-cegjegyzek.hu címen.

Szerinte Magyarországon még azért nem terjedt el kellő mértékben a távmunka, mert a vezetői kultúrából (is) hiányzik a megfelelő hozzáállás. Szeretik a vezetők, ha szemük előtt van a munkavállaló, és a kellő kontrollal rendelkeznek a munkafolyamat felett.  Ami nem így működik távmunka esetében – hívják fel a figyelmet a szakértők. Diktatórikus vezetéssel nem lehet távmunkát végeztetni: ismerni kell a feladatot és a határidőt. Ha nincs pontosan megadva, abból rövid időn belül probléma származik. A távmenedzsernek biztosítani kell a távmunkás számára a magas fokú önállóságot, az időbeosztást, a határidők korrekt betartását. Érdemes szem előtt tartani, hogy erre senkit nem lehet kényszeríteni. Önként vállalt eshetőségről beszélünk, amely a munkavállalótól nagyobb felelősséget, és koncentráltabb időbeosztást igényel – hangsúlyozza a távmunka szakértő. Forgács Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy Romániában eddig nagyobb eredmények születtek ezen a területen, mint hazánkban, hiszen Erdélyben jövőre hat megyében idulhat el 2,6 millió eurónyi uniós támogatással a távmunka-központok létesítése.

- elkötelezett, motiváltabb munkavállalók

- csökkenő hiányzás, és fluktuáció

- hatékonyabb munkaidő kihasználtság

- növekvő termelékenység

- megnövekedett munkaerő piac

- csökkenő ingatlanbérleti költségek

- hatékonyabb dokumentáltság

Gyengeségek:

- megnövekedett kontroll igény

- megnövekedett szervezési igények

- megnövekedett képzési igények

- távmunka bevezetési költség

- magasabb kommunikációs költségek

- magasabb adatvédelmi költségek -->

Deloitte távmunkás forgács tamás távmunka Magyar Távmunka Szövetség csapó ida
Kapcsolódó cikkek