Cégvilág

Megalakult a Gáz-OPEC

Az orosz energiaügyi miniszter kedden délután bejelentette, hogy a világ jelentős földgázexportőr államai elfogadtak egy kartát egy új szervezet létrejöttéről. Ennek a szervezetnek a francia hírügynökség közlése szerint Katarban lesz a székhelye. Eddig csak tanácskozó testülete volt a gázexportőröknek. Az új formáció a régi, fórumként működő testület nevét, a GEFC-et viselné tovább.

Tizenkét földgázexportáló ország energiaügyi minisztere találkozott kedden Moszkvában, szorosabbra fűzni együttműködésüket. A közkeletűen "Gáz-OPEC"-nek nevezett csoportosulás nem fogja a kőolajexportáló szervezet mintájára ellenőrizni sem a termelést, sem az árakat, igyekeztek megnyugtatni a nyugati importőröket jóelőre a résztvevők.

Oroszország a világ legnagyobb földgázexportőre, és illetékesei mindig úgy vélték: nem lehet az OPEC-hez hasonló szervezetet alakítani, mert a földgáznak gyakorlatilag nincs szabadpiaca, nemzetközi kereskedelme hosszú távú szerződések alapján zajlik, és számos országban a hazai árak eltérnek az exportáraktól. Mindazonáltal Moszkvában mind nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az együttműködésnek, ezt jelzi, hogy a földgázexportálók moszkvai értekezletén Vlagyimir Putyin orosz kormányfő elnököl.

Eddig is működött a Gázexportáló Országok Fóruma (GECF), de ennek 16 tagja csak afféle laza klubot alkotott. Az együttműködést most e fórum alapján erősítik. A szorosabb csoportosulás célja a gázpiac figyelése és közös kutatások végzése lesz. A moszkvai tanácskozással eredetileg is már alapokmányt akartak adni a GECF-nek, formális szervezetté emelve azt, és megtenni székhelyéül Szentpétervárt.

Gáz-OPEC karta Putyin földgázexportőr
Kapcsolódó cikkek