Cégvilág

Társaságiadó, különadó, evaelőleg - Lejár a határidő!

Fontos nap a magyar adózók életében december 20., évek óta ez ugyanis a negyedik negyedévi vagy december havi társaságiadó-, különadó-, illetve evaelőleg feltöltésének a határideje.

A szabályok szerint az adott évben fizetendő legalább 90 százalékáig ki kell egészíteni a már korábban befizetett előleget. Amennyiben a tényleges adókötelezettség és a december 20-ig befizetett előleg között 10 százaléknál nagyobb eltérés mutatkozik, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a különbözet 20 százalékának megfelelő mulasztási bírságot róhat ki.

Ez a feltöltési kötelezettség korábban csak a társasági adónál és a helyi iparűzési adónál létezett, jelenleg azonban már a különadóra és az evára is vonatkozik. E szabályról évek óta folyik a vita a kormány és az adófizetőket képviselők között.

Ez év nyarán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kezdeményezte a feltöltési kötelezettség hatályon kívül helyezését, mert – lévén még be nem folyt bevételek után ír elő adófizetést – etikátlannak érzik.

A pénzügyi tárca elutasította a javaslatot, ezt a 100–130 milliárd forintnyi költségvetési bevételkieséssel magyarázza. Még akkor is, ha ez csak átmeneti csökkenés lenne, a következő év elején ugyanis befolynának a bevételek.

Az idén a „kockázati tényezőt” növeli, hogy december 20. szombatra esik, ám az ünnepek miatt munkanap, vagyis a kötelezettség teljesítésének a határideje nem csúszik át december 22-ére, jövő hétfőre.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

különadó evaelőleg társaságiadó APEH
Kapcsolódó cikkek