Cégvilág

Állami támogatás nélkül nem kell a napelem

Nemcsak a gazdasági krízis, hanem az állami támogatások csökkenése is nehéz helyzetbe hozta a napelemgyártó cégeket.

A napelemek és -cellák globálisan legnagyobb felvevőpiacán, Németországban az állam az eddigi 5 százalékról 8-ra csökkentette a napelemek úgynevezett visszatartási árát – magyarázta lapunknak Fölösi Tamás, a Korax Solar Kft. napenergia-üzletágának vezetője.

Mindez annyit jelent, hogy a német állam egy újonnan felszerelt napelemre – a megtermelt elektromos áram függvényében – kilowattonként 53 eurócent támogatást biztosít, a támogatás értéke ez idáig minden évben 5 százalékkal mérséklődött, míg 2008 és 2009 fordulóján az évi csökkenés mértékét 8 százalékra emelték fel. Emiatt zuhanni kezdett a napelemek iránti kereslet.

Lenyomták az állami támogatás arányát egy másik kulcsfontosságú piacon, Spanyolországban is, ahol a kereslet szintén befagyott. A tavaly szeptember óta tartó hitelszűke komoly nehézségeket okoz a vállalatoknak, mivel az ágazatban szinte kivétel nélkül nagy volumenű, több millió eurós beruházások történnek, amelyeket kölcsönből finanszíroznak. A gyártók világszerte visszafogott prognózisokat adnak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

VG-->

támogatás napelemm Korax Solar szilícium
Kapcsolódó cikkek