Cégvilág

Fél az adatlopástól? Akkor törje össze a merevlemezt

A merevlemezek egyre gyakrabban kerülnek a szemétbe vagy cserélnek gazdát, miután "kiöregedtek". A gond az, hogy csak egy biztos módszerrel akadályozható meg az adatlopás az ilyen winchestereknél: ha teljesen tönkretesszük őket.

A Which? fogyasztóvédelmi magazin tesztelte a felhasználók adatbiztonsági tudatosságát. Nyolc használt számítógépet vásároltak az eBay-en, amelyekről összesen 22 ezer "ottfelejtett" fájlt másolták át – tudósít a BBC. A friss felmérések szerint érdemes kétszer meggondolni, mielőtt interneten vagy más módszerrel értékesítjük régi merevlemezeinket.

Az adattolvajok ugyanis szívesen vásárolják fel ezeket az eszközöket, majd értékes adatokat lopnak el róluk. Az adatok megszerzése nem is nehéz, mivel ingyenesen letölthető szoftverek állnak rendelkezésre, kifejezetten a fájlok helyreállítására.

A lap szerint a tanulság az, hogy a kalapács a legbiztosabb módszer, minden más esetben ugyanis az adatok helyreállíthatóak. A szakértők szerint ugyanakkor – ha nem szeretnénk a durvább megoldást választani – mindenképpen érdemes formattálni a merevlemezt, ekkor ugyanis az adattolvajban már felmerülhet, hogy nem éri meg a fáradságot a fájl vadászat.

adatlopás eBay winchester merevlemez
Kapcsolódó cikkek