Cégvilág

Gázt szállít az EMFESZ lengyel leánya az állami PGNiG-nek

Gázszállítási szerződést kötött az EMFESZ Kft. lengyelországi leányvállalata a PGNiG S.A.-val. Ennek értelmében a DPV Service földgázkitermelő a lengyel földgázpiacon monopolhelyzetet élvező állami nagycégnek adja el az általa kitermelt gázt.

Gázpiaci szakemberek egybehangzóan állítják, az esemény történelmi jelentőségű, hiszen az aláírt szerződés az első, amit a PGNiG független gázipari vállalattal kötött. A 2005-ben létrejött, a magyarországi anyacég és az EMFESZ Polska tulajdonában lévő lengyel társaság egy nagy földgáztároló építése során kezdte meg a termelést a szomszédos gázmezőn, amelyet terv szerint az idén egy újabb gázkút üzembe helyezése fog követni.

Magyarországon is az EMFESZ Kft volt 2003-ban az első alternatív szolgáltató, amelynek megjelenése radikálisan változtatta meg a hazai földgázpiacot. A társaság elsőnek kezdte meg az ipari fogyasztók szabadpiaci gázellátását. Jelenleg 300 kiemelt ipari fogyasztó, több mint 800 telephelyen történő ellátását biztosítja.

A vállalat 2007-ben a legnagyobb magyar vállalatok rangsorában a 36. helyet szerezte meg, a piacliberalizációban játszott úttörő szerepéért tavaly az energetikai Oscar-nak is nevezett Platts Globális Energia Díját kapta meg. Az EMFESZ Kft - gas.hu márkanév alatt - idén februárban szintén elsőként kezdte meg a fogyasztók által szabadon választható lakossági gázszolgáltatását.

emfesz gáz PGNiG
Kapcsolódó cikkek