Ma négymillió köbméter földgázra számíthat Magyarország Nyugat felől, egyben ez lesz a mai teljes importunk. Ausztrián át normál esetben a Panrusgáztól, a Ruhrgastól és Gaz de France-tól vásárol gázt az E.On. Ám a Panrus maga sem jut gázhoz, amióta Ukrajnán keresztül nem érkezik gáz Európába az orosz-ukrán gázvita miatt. Tegnap csak a két nyugati szállító küldött gázt Magyarországra, de együtt is csak másfél millió köbmétert.
Mint beszámoltunk, az E.On Földgáz anyavállalata, az E.on Ruhrgas tegnap - mától tíz napon át - napi 2,5 millió köbméter plusz szállításra vállalt kötelezettséget. "Pontosan nem tudható, hogy az Ausztria felől ma érkező négymillió köbméteren belül mekkora a Ruhrgas és mekkora a Gaz de France részesedése, de a meghatározó hányad a Ruhrgasé", mondta a VGO-nak Kutas István,. az E.On Földgáz szóvivője.

Enyhülő szigor

Kedd este a Földgázszálíltó Zrt. elrendelte az első, szerda délelőtt a második fogyasztási kategóriában is a gázfelhasználás korlátozását. A második kategóriáét azonban ma fél kilenctől visszavonta. Tárolókból, saját termelésből, nyugati importból, biztonsági készletből és annak köszönhetően, hogy az erőművek és egyes cégek, azaz az első korlátozási kategóriába tartozók gáz helyett olajat égetnek, pillanatnyilag van az országnak elég gáza.