Cégvilág

Literenként 15 forintot veszítenek a hazai tejtermelők

Exporttámogatással és termékfelvásárlással igyekszik segíteni a tejtermelőket az Európai Bizottság az alacsony világpiaci árak miatt – jelentette be Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos.

A tervek szerint Brüsszel e héttől vezetné be újra a 2007 óta felfüggesztett exporttámogatást a vajra, a sajtra és a tejporra. Az elmúlt hónapok hirtelen áresése mindannyiunkat meglepett – fogalmazott a biztos, akinek meggyőződése, hogy a most javasolt intézkedések stabilizálhatják a tejpiacot.

Az uniós központi felvásárlások ugyanakkor március és augusztus között lesznek: az első keret 30 ezer tonna vaj és 109 ezer tonna sovány tejpor rögzített árú átvételéről szól. A kontingens kimerülése esetén a bővítésről majd újabb döntésnek kell születnie. A tej literenkénti rögzített felvásárlási ára jelenleg 22 eurócent.

A hazai tejtermelők rendkívül elkeseredettek a magyarországi helyzet miatt – fogalmazott lapunknak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Az értékesítési nehézségeket tükrözi, hogy a korábbi éves felvásárlási szerződések időtartama a nagyobb gazdaságoknál is egy-három hónapra csökkent, az átvételi árak pedig – szemben a tavaly ilyenkori 100 forintot meghaladó literenkénti összeggel – 60–67 forintra estek.

 Még kevesebbet, literenkénti 45 forint körüli árat kapnak azok a nagygazdaságok, amelyeknek nincsenek tejipari szerződéseik, és hasonló helyzetben vannak a kistermelők is. A mai átlagárak mellett a gazdálkodóknak literenként legalább 15 forint veszteségük keletkezik a tejeladásokon – mondta a titkár.

tejtermelő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége MOSZ Mariann Fischer Boel
Kapcsolódó cikkek