Cégvilág

Luxusirodaház a Tőzsdepalotából - török fürdő is épülhet

A tervek véglegesítését végzi a kanadai Tippin Corporation az MTV jelenlegi bérleményénél, a volt Tőzsdepalotánál.

A fejlesztő a válság ellenére sem változtatott jelentősen elképzelésein, így a 100 millió dolláros beruházás során főleg luxusirodák, valamint kereskedelmi egységek, esetleg török fürdő kap helyet az egyedi adottságú belvárosi épületben, amelyet korhűen felújítanak és korszerűsítenek – tudta meg lapunk Michael Tippin tulajdonos elnök-vezérigazgatótól.

Az észak-amerikai társaság 4,5 milliárd forintért vásárolta meg az ingatlant még 2006-ban, de megállapodott a bérlővel, hogy legalább egy évig ott maradhat. Az első bejelentéskor, több mint két és fél éve, még hotel és luxuslakások is szerepeltek a tervek között, ám időközben gyökeresen megváltoztak a piaci körülmények. Átadták és jól bevezették a Gresham-palotát, további ötcsillagos hotel építése kezdődött a Szabadság téren, a luxuslakások piaca pedig részben telítődött – ismerte el az ügyvezető. Ennek megfelelően sem hotel, sem lakások nem lesznek az épületben.

Az MTV-nek július végéig kell teljesen kiköltözni, az ingatlanfejlesztő még addig beadja az összes engedélyt, s reményei szerint 2010 elején már megkezdődhetnek a munkálatok. Így tarthatják az eredeti menetrendet, vagyis 2012-re egy több tízezer négyzetméteres bérterületű, vegyes funkciójú ingatlant alakíthatnak ki, amelynek egy része mindenki számára nyitott lesz.

Michael Tippin 2008. december elején New Yorkban járt, és egyeztetett az egyik ottani nagy múltú tervezőirodával, amely a Grand Station és az Empire State Building tervezési munkálataiban is részt vett. A budapesti akció kapcsán közreműködik még Michael Kojekar, a JFK repülőtér egyik terminálja, az ipartörténeti TWA felújítását vezető szakember.

A központi fűtőberendezésnek helyet csarnokból eltávolítják a szerkezetet, másutt helyezik el, így a csarnokban esetleg egy török fürdőt nyithatnak, amely egyedi vonzerő lehet. A hatalmas pincét kulturális és szórakozóhellyé alakítják, és szeretnének egy fotómúzeumot is, hiszen Michael Tippin szerint a világhírű magyar fotósok nagyot alkottak, csak sajnos nem sokan tudják róluk külföldön, hogy magyarok, munkájuknak pedig emléket kell állítani.



Az igazi pénztermelő azonban az emeleti szinten kialakítandó A+ osztályú irodaterület lesz. Még nem határozták meg a havi bérleti díjat, valószínűleg 20–25 euró között lesz. Ez még nem a csúcs Budapesten, viszont ha beszámítjuk, hogy a tetőtérben több nagyméretű, felül üveg loft iroda is lesz különböző teraszokkal, akkor a fővárosi kínálatban egyedülállónak számít majd – fűzte hozzá az ügyvezető.

Arra számítanak, hogy a túlkínálatos piac az épület elkészültének idejére már visszaáll az egyensúlyhoz közeli állapotba, így nem lesz gond a bérlők megtalálása. Most úgy látják, hogy főleg a nagy haszonkulcsú ágazatokban működő cégek (pénzügyi szektor, tanácsadók, jogi cégek, befektetési vállalatok) közül kerülhetnek ki a bérlők, akiknek fontos a presztizsmegjelenés és -elhelyezés.

Arra a kérdésre, hogy a mostani, forráshiányos időszakban honnan és hogyan teremtik elő a beruházáshoz szükséges pénzt, Michael Tippin könnyedén azt felelte: egyrészt a cég mindig is főleg saját tőkéből fejlesztett, másrészt 2006-ban eladták a kanadai portfóliót, és azóta alig vettek igénybe a bevételből. Tehát rengeteg készpénzük van, de azért a pesti projektnél is lesz külső finanszírozás.

Egyébként semmi esetre sem szeretnék eladni később az épületet, mint sok ingatlanbefektető teszi. „Mi másként gondolkodunk, nincs eladási kényszer, mert nem kell sürgősen forráshoz jutni. Az efféle épületek, amelyekre mi szakosodtunk, egyébként sem nagyon férnek bele egy-egy ingatlanalap portfóliójába” – fejtette ki.

A hitel- és gazdasági válság közepette arra számítanak, hogy a magyar állam a későbbiekben is több, hasonló jellegű kormányzati bérleménytől fog megszabadulni, és ésszerűbben fogja elhelyezni a hivatalokat. Ez újabb – felújítással egybekötött – befektetési tranzakciókra ad lehetőséget a Tippinnek is.

„Szerintem nekünk még nagyon sok évig lesz itt munkánk. Maga a Szabadság tér pedig egy Európában tényleg egyedülálló, úgynevezett desztinációs hely lesz, ha elkészülünk. Ide nagyon sok turistát fognak hozni, mert mindenkit érdekel, hogy milyenek ezek a csodálatos épületek belülről, és reményeink szerint a belváros kapcsolódó körzeteiben is felgyorsul a rehabilitáció. Az egész környék, s benne a Tőzsdepalota, úgy lesz világszínvonalú, hogy nem amerikanizáljuk, hanem a magyar és az európai hagyományokat felélesztve, de az ingatlanos infrastrukturát korszerűsítve adjuk vissza a lakosságnak és a vendégeknek” – fűzte hozzá Michael Tippin.


[enews_gallery id='209170']

belváros Michael Tippin luxusirodaház Turista beruházás tőzsdepalota loft iroda válság luxus
Kapcsolódó cikkek