Cégvilág

Máris nemzetközi konfliktust okozott az izraeli gázmező

A Haifa közelében lévő Tamar 1 gázmező teljes mértékben izraeli vizeken terül el, és nem terjed át libanoni területre - szögezte le Yitzhak Tshuva milliárdos, az Avner Oil and Gas Ltd. tulajdonosa, miután a libanoniak felvetették: igényt tartanak a felségvizeiken kifejtett gázra.

Mint arról korábban beszámoltunk, Haifa közelében hatalmas gázmezőt fedeztek fel, amely jelentősen csökkentheti Izrael gázfüggőségét. A kutatási terület a tengerre is kiterjed és máris vitákhoz vezetett a szomszédos Libanonnal.

A terepet "gondosan leellenőrizték" - közölte az Avner cég a Tel Aviv-i értéktőzsdével, egy, a fúrási engedélyek kiadásában illetékes kormányzati tisztségviselőre hivatkozva – írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli cég egyike a gázkutatási projektben részt vevő partnereknek, amelyek élén az amerikai Noble Energy Inc. áll. Előzőleg, kedden, a beiruti al-Liwaa napilap jelentette, hogy a libanoni kormány várhatóan óva inti majd a Noble Energy-t attól, hogy kiaknázza az izraeli part mentén található földgázmezőt, mert az szerinte átterjedhet libanoni területre.

Lapértesülés szerint a libanoni parlament gazdasági ülésen elhangzott egy javaslat, miszerint az ország tengeri gazdasági övezetének határait el kellene törölni – ez azt jelentené, hogy Libanon szabadon átléphetne az izraeli felségvizekre.

A bizottság egyúttal leszögezte, hogy a Noble Energy-nek biztosítékot kell adnia arra, hogy a most felfedezett gázmező nem terjed ki az arab ország felségvizeire. Ha pedig még is, akkor az onnan kifejtett gáz Libanont illeti, ezért meg kell őrizni.

Noble Energy gáz Haifa Libanon
Kapcsolódó cikkek