Cégvilág

Nyolc év óta először veszteség - Karcsúsít a Samsung

Az elektronikai ipart is sújtó világméretű keresletcsökkenés az olyan iparági éllovasokat is veszteségbe hajtja és jelentős szervezeti átalakításra készteti, mint a Samsung Electronics – írja a Korea Times.

A cég a dél-koreai 20 százalékát 59 tagvállalatában világszerte 250 ezer főt foglalkoztató Samsung csoport zászlóshajója. Az elektronikai nagyvállalat az utóbbi nyolc év első veszteséges negyedévét zárta 2008 végén. A végleges számokat, amelyek üzemi szinten közel 300 millió dolláros mínuszt jeleznek, pénteken hozza nyilvánosságra a társaság.

A gyengülő pénzügyi mutatók jelentős szervezeti és egyéb átalakításra késztették a cég vezetését, amely ezzel kapcsolatos terveit a napokban hozta nyilvánosságra. A Samsung Electronics az elmúlt években négy önálló üzletágból – félvezető- és LCD-panel-gyártás, a szórakoztató- és háztartási elektronikát magában foglaló úgynevezett digitális média, valamint mobiltelefongyártás – épült fel.

A jövőben kettővel működik tovább, az egyikbe a kínálati bőséggel és a nyomott árakkal küszködő első kettőt vonja össze, úgynevezett komponensrészlegként, míg a másikat a fő profitot termelő utóbbi kettő alkotja majd. Elemzők a félvezető- és az LCD-szektorban az év második fele előtt nem várnak jelentősebb fordulatot, akkorra érhetnek be a konszolidációs és kapacitáscsökkentő lépések.

Személyi konzekvenciái is lesznek az átalakításoknak. A komponensrészleget a vállalat eddigi elnök-vezérigazgatója, Lee Yoon Woo vezeti, míg a késztermékért felelős egység élén az a Choi Gee Sung áll majd.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lcd Korea Choi Gee Sung Lee Yoon Woo Samsung
Kapcsolódó cikkek