Cégvilág

Orosz bányavállalatok megafúziós terve

Moszkvai lapértesülések szerint Oleg Gyeripaszka és Vlagyimir Potanyin bánya- és nyersanyag-feldolgozó cégeik egyesítéséről tárgyalnak, amelyet a Kreml is támogat.

A két vezető vállalat, a Gyeripaszka birodalmához tartozó Norilsk és a Potanyin cégek gyöngyszeme, a Mechel lenne, de az állami többségű alumínium feldolgozó VSMPO is egyike lehetne a hat cégből álló mega-vállalatnak, amelyek között még a Metalloinvest, az Evraz és az Uralkali neve is felmerült.

A Vedomosti orosz lap úgy tudja, hogy Dimitríj Medvegyed államfő is az egyesítés pártján van, amelyre a gazdasági indokokon túl, politikai motivációk is vezérlik, ugyanis az állam a blokkoló kisebbséghez elegendő, 25 százalékos tulajdonhányadot szerezhetne a cégben. Piaci elemzők szkeptikusak a terv sikerében, ugyanis a világpiac nehezen bírhat el még egy diverzifikált nyersanyag kitermelő és feldolgozó mega-társaságot. Ugyanakkor a zuhanó ásványkincs jegyzések miatt a közép mezőny cégeit a kihalás veszélye fenyegeti, emiatt lépnének Gyeripaszkáék.

Számítások szerint, a mega-vállalat piaci kapitalizációja 70 és 100 milliárd dollár között lenne, EBITDA-ja pedig 23 milliárd dollárt tenne ki, míg eladásai elérhetnék a 60 milliárdot. Jelenleg a világvezető ausztrál BHP eladása 59,5 milliárd dollár és 28,1 milliárdos az EBITDA-ja. A nyersanyagok áresése miatt a Norilsk egy év alatt az értékének négyötödét veszítette el, hétfőn történelmi mélybe zuhant az árfolyam. A Mechellel együtt 28 milliárd dolláros adósságot adna át az új orosz óriásnak.

VSMPO EBITDA Norilsk Mechel Oleg Gyeripaszka Vlagyimir Potanyin Dimitríj Medvegyev
Kapcsolódó cikkek