Az FGSZ közleménye utal arra, hogy a föld alatti gáztárolókból 53 millió köbméter gázt lehet kivenni, a belföldi termelésből 9 millió köbméter áll rendelkezésre és további 4 millió köbméter nyugati irányból érkezik. Ez azt jelenti, hogy fogyasztói korlátozás nélkül is megfelelő a forrás és a fogyasztás egyensúlya.

A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, azonban a gáz érkezéséről hivatalos értesítést továbbra sem kapott az FGSZ - olvasható a földgázipari rendszerirányító közleményében. Az MTI moszkvai tudósítójának híradása szerint hétfőn várhatóan felújulnak az orosz gázszállítások Európának, miután Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko orosz és ukrán államfő vasárnap hajnalban Moszkvában bejelentette az Ukrajna gázellátását 2009-re biztosító kétoldalú szerződés feltételeiről szóló megállapodást. Putyin ugyan csak annyit mondott, hogy a gázszállítások hamarosan felújulnak, de elhangzott a hétfői időpont is.

A hétfőre szóló ígéret reális lehet, mivel a szerződés korábbi információk szerint már hosszabb ideje teljes egészében készen áll, csupán az árakat kell beírni. Mindazonáltal részletek kidolgozásával a két kormányfő az orosz Gazpromot és a Naftogaz ukrán importőrt bízta meg.

Az FGSZ közleménye emlékeztet arra, hogy szombaton az ország gázfogyasztása 56 millió köbméter volt. Ukrajna irányából nem jött földgáz, Ausztria irányából 4,7 millió köbméter érkezett belföldi felhasználásra, és az FGSZ további 2,7 millió köbmétert Szerbiába, egymillió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovinába tranzitált. Az FGSZ Szerbiába még további kétmillió köbméter földgázt szállított magyarországi kitermelésből.