Cégvilág

Volt elnöke az MTV-nek, de csak pár óráig - Ki hogy szavazott?

A kuratóriumi elnökség megválasztotta hétfőn Sztaricskai Tamást a tévé elnökének, a társadalmi szervezetek küldötteivel kiegészített nagykuratórium azonban másként döntött. Továbbra sincs választott vezetője a köztévének.

Hétfőn megint nem választotta meg a köztévé elnökét a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma. Rudi Zoltán elnöki mandátumának lejárta óta negyedszer próbáltak új elnököt választani. Némi előrelépés, hogy az eddigiekben már az első fordulóban meghiúsult a választás, most azonban csak a másodikban bukott meg a Kuratóriumi elnökség által már megválasztott jelölt - írja a Népszabadság.

A médiatörvény szerint a közalapítvány kuratóriuma pártdelegáltakból álló, 14 tagú elnökségének kétharmados többséggel kellett a jelentkező 15 jelöltből – köztük ismert televíziósok, például Baló György, Havasi János, Lévay Balázs, Rudi Zoltán, Szabó Stein Imre – elnököt javasolnia a civil kurátorokkal kiegészített nagykuratóriumnak.

Az elnökségbe hét tagot az MSZP, hármat a Fidesz, egyet-egyet az MDF és a KDNP delegált. A szavazás titkos volt, mégis tudni lehet, hogy az MSZP-s és az SZDSZ-es szavazatok mellett az MDF-et képviselő Csernus János is Sztaricskai Tamás menedzsert – a Vodafone volt marketingvezetőjét – javasolta a posztra.

Az elnökségi tagokhoz 21 társadalmi kurátor csatlakozott. A kétharmados többséghez a 35 szavazatból 23-nak kellett volna a jelöltet támogatnia, de csak 18-an voksoltak rá. Vagyis megint nem sikerült elnököt választani annak ellenére, hogy a Legfőbb Ügyészség már novemberben felügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Televízió Zrt. ellen, aminek a Fővárosi Bíróság helyt adott: az MTV elnök nélkül nem működhet.

Magyar Televízió Vodafone SZDSZ MSZP Rudi Zoltán Fidesz Baló kuratórium mtv
Kapcsolódó cikkek