Cégvilág

A horvát-magyar gázösszeköttetés uniós támogatást kaphat

Elérte Magyarország az Európai Bizottságnál, hogy a horvát-magyar gázösszeköttetés is bekerüljön abba a javaslatba, amely összesen mintegy ötmilliárd eurónyi uniós plusztámogatás szétosztásáról szól energiaügyi és távközlési beruházásokra az EU-tagországokban.

Az újabb tervezet szerint a magyarországi szakasz 20 millió eurós támogatáshoz juthat - jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter a tagállamok energiaügyi minisztereinek brüsszeli találkozójáról tartott sajtótájékoztatóján, ahol kihangsúlyozta, hogy a javaslat első változatában ez a projekt még nem szerepelt. 

Magyarország számára azért különösen fontos ez a beruházás, mert általa lehetne elérni az Adriai-tenger menti cseppfolyósítottgáz-tárolókat, és "az már valódi diverzifikációt jelentene", hozzáférést akár tengerentúli gázforrásokhoz is - tette hozzá ki Molnár Csaba.    

Az említett összeg körülbelül egytizedét tenné ki a beruházás teljes forrásigényének, viszont teljes egészében hazánknak jutna, hiszen a másik érintett, Horvátország még nem EU-tagállam. Továbbra is szerepel a tervben a magyar-román összeköttetésre vonatkozó 30 millió, valamint a magyar-szlovák összeköttetést segítő 25 millió eurós uniós hozzájárulás.

A tavaly megmaradt ötmilliárd eurós uniós pénz felhasználására tett javaslatról végérvényesen várhatóan a március végi állam- és kormányfői EU-találkozó dönt. Korábbi közlések szerint az eredeti brüsszeli javaslattal szemben szinte minden tagországnak vannak kifogásai, így a projektlista még tovább változhat.  Sikerült azt is elérni, hogy Magyarország bekerüljön azon országok körébe, amelyek uniós hozzájárulást kapnak a gázáramlás irányának megfordítását lehetővé tevő beruházásokra. Ezekre uniós szinten 80 millió euró jut a jelenlegi tervek szerint - emelte ki a miniszter.

Megemlítette Molnár Csaba azt is, hogy az ülésen felmerült egyik javaslat szerint a Magyarország számára is kiemelten fontos Nabucco gázvezeték építésére az eredeti 250 millió eurós tervvel szemben elég lenne 200 millió eurót fordítani ebből a keretből. Ez nyilvánvalóan negatívan érintené Magyarország pozícióját - fűzte hozzá.

AS Network-->

energiaprojekt horvát-magyar gázösszeköttetés Nabucco cseppfolyósított gáz molnár csaba diverzifikáció
Kapcsolódó cikkek