Cégvilág

Az arcfelismerés sem védi meg adatainkat

Vietnámi kutatók feltörték a Lenovo, az Asus és a Toshiba notebookokban található, arcfelismerésen alapuló védelmet. Ez a technológia kényelmesebb, mint az ujjlenyomatos azonosítás, de ezek szerint nem teljesen biztonságos.

A hackerek a Lenovo Veriface III, az Asus SmartLogon V1.0.0005, és a Toshiba Face Recognition 2.0.2.32 szoftvereit törték fel úgy, hogy előbb mindet a legmagasabb védelmi fokozatra állították – tudósít a DarkReading. A kísérlet során több módszerrel is feltörték a rendszereket: sikert arattak a jogos tulajdonos fotójával, sőt, hamis fotókkal is.

Ezek a notebookok a hagyományos ujjlenyomat azonosítás helyett webkamerájukkal rögzítik a felhasználó arcvonásait, így – elvileg – csak ő férhet az adatokhoz. A kutatók szerint mivel a gépek már eleve digitalizált, feldolgozott képet próbálnak azonosítani, a hamisítóknak nincs túl nehéz dolguk, ha szerkesztő programmal manipulált képet szeretnének valódiként elfogadtatni.

A rendszer leggyengébb pontja tehát maga az arcfelismerési mechanizmus. A hackerek, köztük Hanoi Egyetem tanára úgy vélik, hogy ezek a rendszerek nem javíthatóak, ezért azt javasolják, hogy mindhárom gyártó hagyja abba az alkalmazások telepítését.

toshiba arcfelismerés asus képszerkesztő hacker Lenovo
Kapcsolódó cikkek