A Harvard Közegészségügyi Intézetének munkatársai két éven keresztül követték a fogyókúrázók életet, így keresve a választ arra: melyik módszer hatékonyabb. Elizabeth Nadel a programot finanszírozó egészségügyi intézet igazgatója a tapasztalatok alapján az AP-nek úgy nyilatkozott: titok nyitja a bevitt kalória mennyisége. Vagyis szinte mindegy, hogy valaki a szénhidrátok vagy a zsír mennyiségét csökkenti, ameddig összességében teljesíti a kitűzött célt a teljes tápanyagbevitelt illetően.
A kutatás során 811 túlsúlyos felnőttet választottak ki, akiknek négy különböző diétás módszert írtak elő. Minden résztvevőnek napi 750 kalóriával kevesebbet kellett bevinnie és heti kilencven percet edzenie. A "versenyt" egyik csoport sem nyerte meg sem a súlyvesztés, sem a has körméret terén.
Dr. Frank Sacks, a Harvard kutatója szerint a kalóriákra fókuszáló diéta nagyobb változatosságot tesz lehetővé, így a fogyókúra kevésbé lesz monoton.