Cégvilág

Lehetőséget kaphat az uniótól az elektronikus számla

„Hatalmas előrelépésként” jellemezte a számlázással kapcsolatos áfaelőírások tervezett reformját az uniós kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő UEAPME közgazdasági ügyekért felelős igazgatója.

Gerhard Huemer ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság ezen előterjesztésének elfogadására Németország és Spanyolország fenntartásai miatt kevés esély van. Márpedig a 2006/112/EC számú áfadirektíva múlt héten közzétett módosítási javaslata az illetékes bizottsági tag, Kovács László szerint akár 18 milliárd euróval is mérsékelhetné az EU-ban működő vállalkozások adminisztratív terheit (és mellékesen egyes kiskapuk bezárásával tízmilliárdokkal emelné a kormányok adóbevételeit).

A cégek megtakarítása alapvetően az elektronikus számlázás „emancipációjából” fakadna: Brüsszel azt javasolja, ezentúl a papíralapú számlákéval azonos erejűnek tekintsék a virtuális bizonylatokat. A számlák tárolását a vállalatok akkor is megoldhatnák elektronikus úton, ha eredetileg papíron bocsátották ki azokat; harmonizálnák a számlázási előírásokat, és 200 eurós összegig lehetővé tennék az egyszerűsített számlaadást.

A cégek közötti (B2B) tranzakciók, illetve az áfamentes termékek, szolgáltatások számlaadási rendjét szintén áramvonalasabbá tenné a javaslat, amely hamarosan a tagállamok szakminiszterei és az EP elé kerül. A másik oldalon Brüsszel azzal igyekezne szűkíteni az áfával való visszaélések körét, hogy előírná: a határon átnyúló tranzakciókról még az adott hónapban be kellene számolni az adóhatóságnak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Huemer 2006/112/EC áfa elektronikus számla kkv
Kapcsolódó cikkek