Cégvilág

Olcsóbb lehet a hőenergia - Távfűtés hulladékból

A januári gázkrízis után ismét ráterelődött a figyelem a távfűtés hőellátásának alternatív megoldásaira. A nemzetközi példák alapján a hulladékégetőkből nyert hő lehet az egyik választás, de a szakemberek szerint a hazai körülmények között a biomassza elégetésével keletkező hő előállítására nagyobb az esély.

Magyarországon ma egyetlen távhőszolgáltató, a Főtáv Zrt. vásárol szemétégetőben keletkezett hőt. Kovács Lajos vezérigazgató lapunknak elmondta, a Főtáv ellátásának 3 százalékát adja a rákospalotai hulladékégetőből vett hőmennyiség, igaz, ez harmadannyiba kerül, mint a Budapesti Erőmű Zrt.-nél vett, vagy mint amit maga állít elő. A Főtáv szívesen fogadná egy új hulladékégetőből érkező mennyiség akár 10 százalékát is.

A szemétégető főként a nagyvárosokban lehet a távhőszolgáltatás alternatívája – mondta lapunknak László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matászsz) alelnöke.

Egy nagyobb, korszerű szemétégető építése akár 50 milliárd forintra is rúghat, emiatt a vidéki városokban a sok kis létesítmény építése fajlagosan drágább hőelőállítást eredményezne. Másrészt az uniós előírások miatt több elavult lerakót kell a közeljövőben felszámolni, s az így felhalmozódó hulladékot valamilyen módon kezelni kell.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének szemétégető Matászsz unió távhő Budapesti Erőmű Főtáv biomassza hulladék
Kapcsolódó cikkek