Cégvilág

Online áruházat nyit a Nokia

A Nokia a barcelonai Mobil Világ Konferencián jelentette be: májusban kilenc országban nyitja meg Ovi nevű online áruházát. Az első, interneten kapható készülék a zászlóshajónak számító N97 lesz, az e-üzlet bevételének 70 százalékát szoftverfejlesztésre fordítják.

A Nokia tehát követi Az Apple App Store sikermodelljét és májusban megnyitja saját online áruházláncát – tudósít a Reuters a Mobil Világ Konferencián elhangzott bejelentésről. Az Apple 15 ezer alkalmazást tesz elérhetővé üzletében és hat hónap alatt 500 millió letöltést ért el.

A CCS Insight vezető elemzője szerint a Nokia logikus választ adott a számítástechnikai cég lépésére. Ben Wood szerint a fejlesztés kulcsfontosságú a Symbian versenyképességének fenntartására és ebben az első számú partner nyilvánvalóan a Facebook lesz, hiszen a közösség aktivitás egyre erősebb a mobil eszközökön.

A Strategy Analytics előrejelzése szerint a letölthető mobiltartalmak (csengőhangok, képek, szoftverek, stb.) volumene 18 százalékkal növekszik ebben az évben, a piac így eléri a 67 milliárd dollárt. A konferencián az Orange is bejelentette európai online bolthálózatának megnyitását, a Blackberry-t gyártó Research In Motion az év első felében jelenik meg a piacon. A Wall Street Journal szerint a Microsoft is online bazár elindítását tervezi, amelyben saját operációs rendszer alatt futó szoftverek gyűjt majd össze.

Apple Blackberry Mobil Világ Konferencia Nokia Orange online áruház Microsoft Barcelona
Kapcsolódó cikkek