Cégvilág

Párszáz forintos sikkasztás gyanújával kirúgták a pénztárost

Németországban a bíróság megerősítette az egyik áruházlánc döntését, amely kirúgta egy pénztárosát, aki a vád szerint elsikkasztott egy 1,3 euró (alig 400 forint) értékű üvegvisszaváltó blokkot.

"Egy régi előítélet, hogy az igazságszolgáltatás a kicsiket felakasztja, a nagyokat viszont futni hagyja... Sajnos vannak olyan ítéletek, melyek ezeket az előítéleteket megerősítik" - írja vezető cikkében a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása. Így kommentálják a bíróság azon döntését, mely helybenhagyta, hogy egy párszáz forintos sikkasztás miatt egy áruház azonnali hatállyal kirúgta a 31 éves munkaviszonnyal bíró pénztárosát.

"Ez egy ítélet mérték nélkül, egy mértéktelen ítélet." Az elbocsátást másodfokon megerősítő berlini tartományi bíróság a szövetségi munkaügyi törvényszék egy 1984-es irányadó ítéletére hivatkozhat, ahol egy pékárus asszonyt azért bocsátottak el, mert elvitt magával egy előző napról megmaradt péksüteményt. Ugyancsak felelevenít az újság egy esetet, amikor azért rúgtak ki azonnali hatállyal egy dolgozót, mert megivott egy 59 centes (180 forintos) üdítőitalt, melynek már lejárt a szavatossága. A bíróság ez utóbbi esetet is helybenhagyta, mivel "a bizalmi viszony - az üdítő értékétől függetlenül - a munkáltató és a munkavállaló között helyrehozhatatlanul megromlott".

A német lap egy korábbi bíró most megjelent könyvét idézi, mely hasonló jogeseteket gyűjtött össze. Csokorban olyanokkal, mint az ún. "brandenburgische Trennungsaffäre". Ebben a nagy kaliberű ügyben, amikor bírák és hivatalnokok (korábbi miniszterek és államtitkárok) legalább 2 millió eurót jogtalanul igényeltek, a bíróság gyakorlatilag megelégedett azzal, hogy a gyanúba keveredettek visszafizetik a pénzt.

áruház pénztáros bíróság kirúgták
Kapcsolódó cikkek