Cégvilág

Rugalmassággal tarthatóak meg az ingatlanokat bérlők

Amíg a Nemzetközi Valutaalap által koordinált pénzügyi segélycsomag pozitívan hatott a pénzügyi szektorra és az ország piaci megítélésére, addig a csomaggal kapcsolatos feltételek, a pénzügyi világválság által előidézett hitelkivonási folyamat, valamint az eurózónában bekövetkezett recesszió hatására 2-3 százalékos GDP csökkenés várható 2009-ben.

Az eurózónában találhatóak Magyarország fő kereskedelmi partnerei, amelyeknek a magyar exportigénye meghatározó szerepet játszik az ország növekedésében. A jelentős befektetői aktivitásnak köszönhetően a modern kiskereskedelmi állomány összértéke 2008 év végére elérte az 1,6 millió négyzetmétert, melyből 50 százalék Budapesten és az agglomerációban található – írja a DTZ kiskereskedelmi ingatlanpiaci elemzésében.

A kínálat megközelítőleg 200.000 négyzetméterrel nőtt, melynek 50 százaléka strip mall típusú kiskereskedelmi egység. Az év legnagyobb fejlesztése a szegedi, 35.000 m2-es Napfény Park volt; ezt követte a 30.000 négyzetmétert magában foglaló Szombathely Center. Az egyetlen jelentősebb budapesti fejlesztés, az M1 Outlet Centert még a nyitás évében bezárták.

Az új fejlesztések a keresletre is élénkítően hatottak: több új márka jelent meg a piacon, köztük a Motivi, CroppTown és DIM Paris, melynek első üzlete az Aréna Plazaban található. Néhány márka – mint például az Inditex csoport – a gazdasági válság ellenére is terjeszkedik. A bérleti díjak az év során nem változtak jelentős mértékben, a sikeres budapesti bevásárlóközpontok bérleti díjai a 80-100 €/m2/hó szintet is elérhetik. 2009-ben Budapesten a kiskereskedelmi ingatlan-állomány várhatóan körülbelül 150.000 m2-rel bővül.

Ezek közül a legjelentősebb az ING 46,000 négyzetméteres Allee bevásárlóközpontja, mely a budai Skála helyén épül. Emellett a vidéki városokban megközelítőleg 300.000 négyzetméter kiskereskedelmi ingatlan kerül átadásra. Azonban 2009-ben várhatóan több fejlesztő lesz kénytelen elhalasztani fejlesztéseit finanszírozási nehézségek miatt.

Bérbeadói részről nagyfokú rugalmasságra lesz szükség ahhoz, hogy vonzóvá tegyék ingatlanjaikat a potenciális bérlők számára, sőt a jelenlegi ügyfeleik megtartásához is vélhetően engedményeket kell tenniük. A következő három évben a finanszírozási és engedélyezési nehézségek ellenére várhatóan 1 millió m2 összterületű kiskereskedelmi ingatlan kerül átadásra a magyarországi piacon. A tervek szerint ezeknek a fele Budapesten és az agglomerációban valósul meg.

Motivi CroppTown Aréna Plaza M1 Outlet kiskereskedelmi ingatlan DIM Paris ING Napfény Park Szombathely Center Allee DTZ
Kapcsolódó cikkek