Cégvilág

A bíróság előtt is győztes az üvegbeton feltalálója

Az európai kreativitás és innováció évének nagykövete, valamint az Ernst & Young idei Merész Újító különdíjának birtokosa a mindössze 32 éves Losonczi Áron, aki találmányával, a fényáteresztő betonnal robbant be a világ építészeti élvonalába.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy találmányát többek között New York-i, londoni, párizsi és tokiói kiállításokon csodálhatta meg a közönség. Az üvegbeton gondolata bő hét évvel ezelőtt, egy svédországi építészeti kurzus során fogant meg a fiatal feltalálóban, aki 2001-ben szerezte meg diplomáját a BME Építészmérnöki Karán. Ezután két évet töltött a svéd építészeti iskolában, amellyel még az egyetemi évek alatt, 1999-ben került kapcsolatba, amikor egy Erasmus-ösztöndíj keretében több hónapon át tanult a svéd fővárosban.

A 2001-es skandináviai sikeres kísérletezés után, 2002-ben jegyeztette be szabadalmát a fényáteresztő betonra. A találmány angol elnevezésének – Light-Transmitting Concrete – rövidítéséből származó nevet három évvel később alapított vállalkozására is találónak érezte, így jött létre a Litracon Bt., amely jelenleg is egy háromfős mikrovállalkozás formájában működik Csongrádon.

Ezért is okozott nagy, ám örömteli meglepetést, amikor nemrég a magyar kisvállalkozás egy jogvitában „maga alá gyűrte” a több millió eurós forgalmat bonyolító német nagyvállalatot, a Heidelberg Cementet (HeCe). A két cég közötti vita oda vezethető vissza, hogy néhány éve a HeCe komolyan érdeklődött a fényáteresztő beton gyártása iránt.

Végül a megállapodás nem köttetett meg, nem sokkal a tárgyalások lezárása után azonban a német vállalat Losonczi Áron találmányához kísértetiesen hasonló termékkel rukkolt elő a piacon. Többéves pereskedés után a bíróság végül a Litraconnak adott igazat a szabadalmi vitában, olyannyira, hogy jelenleg kártérítési per folyik a HeCe ellen. Losonczi Áron reméli, az eljárás már az idén lezárulhat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

HeCe Merész Újító Ernst & Young Losonczi szabadalom per Heidelberg Cement Litracon üvegbeton
Kapcsolódó cikkek