Cégvilág

Az E.On 1,1 milliárd köbméter gázt adott el

Öt érdeklődőből hárman vásároltak be, az aukció a hetedik menetig tartott.

A 2006-os tulajdonosváltást követő három korábbi sikeres földgáz-aukció után az E.On Földgáz Trade Zrt., az E.On Ruhrgas International AG 100 százalékos leányvállalata, a mai napon megtartotta negyedik magyarországi földgázaukcióját. A részvevő öt vállalat közül három, összesen 1,1 milliárd köbméter földgázt vásárolt meg az online aukció során. A kikiáltási ár az E.On Földgáz súlyozott beszerzési átlagárának 99,3 százaléka volt és az aukció a hetedik menet után ért véget. A szerződéseket 2009. július 1-től kezdődő hatállyal, két gázévre kötik és a földgázt az osztrák-magyar határon és a magyar-ukrán határponton 20/80 százalék arányban vehetik át a nyertes vállalatok.

Matthias Keuchel, az E.On Földgáz Trade Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: “Tavaly három árverési fordulóig jutottunk el, az idén viszont sokkal nagyobb érdeklődést mutattak az ajánlattevők, ami jól mutatja a versenypiac erősödését. Bízunk benne, hogy a sikeresen megtartott negyedik magyarországi földgázaukció tovább növeli a hazai piaci versenyt, és arra motiválja a gáztársaságokat, hogy még jobban kihasználják a liberalizáció által nyújtott lehetőségeket.”

Mi a gázaukció?

A földgáz aukciós program célja, hogy a program iránt érdeklődő társaságok versenyképes, átlátható és egységes feltételek mellett juthassanak jelentős mennyiségű gázhoz. A program meghirdetését az Európai Bizottság írta elő az E.ON Ruhrgas Internationalnak, amikor az megvette a Mol gáznagykereskedő és gáztároló cégeit. A kötelezettség értelmében az E.On Földgáz Trade Zrt. 2006 és 2013 között minden évben 1 milliárd köbméter gázt bocsát online aukcióra Az aukcióról visszamaradt gáz egyharmadát a következő három évben aukcióra kell bocsátania. Az EB előírásainak betartását az EB független megbízottja, Faludi Zoltán felügyeli.

Keuchel Ruhrgas aukció E.On Földgáz Trade
Kapcsolódó cikkek