Cégvilág

Hordozható tüdőt készítenek a tudósok

Néhány éven belül elkészülhet a miniatűr mesterséges tüdő prototípusa. A szerkezet akkora lesz, mint egy szemüvegtok, és sok páciensnek feleslegessé teszi a tüdőátültetést.

Brit tudósok olyan hordozható mesterséges tüdőn dolgoznak, amivel normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. A kütyü mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést. A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg. Körülbelül negyven betegség esetében lenne hasznos a páciensnek a mesterséges tüdő.

Ilyen a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoea), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása. Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember szenved tüdőbetegségben. Az elmúlt évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban. A hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség.

brit kutatók hordozható tüdő
Kapcsolódó cikkek