Cégvilág

Kinek jó a gyenge forint?

Továbbra sem zárult le a tavaly novemberben kezdődött EU-s intervenciós kukoricafelvásárlási időszak, mivel a tagországok máig sem merítették ki az uniós szinten meghatározott 700 ezer tonnás keretet.

Ezért a piaci szereplők – változatlan feltételek mellett – május 31-ig kínálhatják fel terményeiket. Az eredeti kiírás szerint a felajánlásokra az elmúlt év december végéig nyílt volna mód, de a vártnál gyengébb érdeklődés miatt Brüsszel az intervenció meghosszabbítása mellett döntött.

Értesüléseink szerint EU-szinten az árutulajdonosok eddig 542 ezer tonna kukoricát kínáltak fel, ebből 374 ezer tonnányi igény Magyarországról érkezett. A piaci szereplők továbbra is kis tételekben adnák el terményeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak, az elmúlt héten például ötezer tonna felajánlás érkezett. Szakértők szerint elsősorban azok a gazdálkodók kínálják fel kukoricájukat, akiktől a kereskedők valamilyen okból nem vették meg közvetlenül a terményt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

felvásárlás termény unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal EU kuorica keret kereskedő
Kapcsolódó cikkek